İş kadınları, ‘Girişimcilik Zirvesi’nde buluştu

GİFED Başkanı Huriye Serter, “Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz. Kadın ve erkek eşit koşulda ekonomide var olursa, ülkemiz yüzde 30 daha fazla zengin olacak, daha fazla kalkınacak” dedi.

GİFED Başkanı Huriye Serter, “Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz. Kadın ve erkek eşit koşulda ekonomide var olursa, ülkemiz yüzde 30 daha fazla zengin olacak, daha fazla kalkınacak. Kadın girişimciliği ve istihdamı, tüm toplumumuz için gerekli ve çok önemli” dedi.
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) bünyesinde yer alan 8 iş kadını derneği bir araya gelerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi paydaşlığında Kadın Girişimciliği ekosistemini desteklemek için Girişimcilik Zirvesi düzenledi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda iş kadınları bir araya geldi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GİFED Başkanı Huriye Serter, “Türkiye toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 146 ülke arasında 124. sırada yer alıyor. Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 13 seviyesinde. 1 milyon 330 bin girişimci var ama bunların sadece 190 bini kadın girişimci. Kadınların erkekler kadar girişimcilik potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 40’ı; erkeklerin yüzde 45’i girişimciliğe olumlu baktığını gösteriyor. Fakat ne yazık ki kadınların bu durumu gerçek hayata yansımıyor. Kadın istihdamında da durum aynı. Kadınların ekonomiye katılımı son derece yetersiz. Kadın ve erkek toplumda, ekonomide eşit koşulda var olursa, ülkemiz yüzde 30 daha fazla zengin olacak, daha fazla kalkınacak. Kadın girişimciliği ve istihdamı, tüm toplumumuz için gerekli ve çok önemli. Kadın girişimcilerin, girişim yatırımlarından aldığı pay istediğimiz seviyede değil. Araştırmalar kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin hikayelerinin diğer kadınlar için olumlu etkiler yarattığını gösteriyor” diye konuştu.
Girişimcilik Zirvesi’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiklerini belirten Serter, “Her yıl farklı şehirlerde sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Her yıl daha güzel olmasını diliyoruz. Bugün programımızda ilham veren kadınlar var. Ne yapacaksak hep birlikte yapacağız, tek başımıza başaramayacağımızı biliyoruz. Empati kurabilecek erkeklere ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Kökkılınç: Hepimize büyük görev düşüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç ise “Kadın girişimciliğinde ülkemiz nüfusuyla karşılaştırıldığında dünya sıralamasında ne yazık ki yüzde 8 buçuk oranıyla son sıralarda yer alıyoruz. Oysa ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün biz kadınlara verdiği haklarla 1930’lu yıllarda örnek gösterilen ülkeydik. Bugün geldiğimiz tablo üzüntü verici. Hepimize büyük görev düşüyor, kadın erkek çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin de “Bugün burada, 8 derneğin kendi kentlerinde nasıl fark yarattıklarını ve nasıl başardıklarına empatik, teknik ve sistematik olarak şahit olacağız” diyerek sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “‘Bizim toplumuz için ilim ve fen lazım ise bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisat etmesi lazımdır.’” sözüyle sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından GİFED bünyesinde yer alan dernek başkanları, “Anadolu Kıvılcımları” başlıklı oturumda tecrübelerini ve çalışmalarını paylaştı.