Türkiye’nin ilk cinsiyet dengeli yatırım odaklı GSYF’si İzmir’de tanıtıldı

Türkiye’nin ilk cinsiyet dengeli yatırım odaklı girişim sermayesi yatırım fonu, Arya Fon, kadın girişimcilerin aktif olduğu girişimler başta olmak üzere, yenilikçi uygulamalar ve teknolojiler geliştiren ve çıkış imkanları öngörülebilir girişim şirketlerine yatırım yapmak sureti ile orta ve uzun vadeli değer yaratılarak getiri elde edilmesini hedefliyor.

Kadın liderliğiyle dünyayı dönüştürme vizyonuyla sosyal bir girişim olarak kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu ve Türkiye İş Bankası partnerliğinde kurulan, Türkiye’nin ilk cinsiyet dengeli yatırım odaklı girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF), Arya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun İzmir tanıtımı, İzQ Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısında konuşan Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu ve Başkanı Ahu Serter, “Kadın, dünyanın değerlendirilememiş kaynaklarından en önemlisidir. Bu kaynağı, yatırımcılık ve girişimcilikte aktif kadınların sayısını artırarak fırsata dönüştürmek üzere Arya Kadın Platformu ve Türkiye İş Bankası partnerliğinde kurulan Arya GSYF, sahip olduğu kadın ağırlıklı yatırımcı bazından da güç alarak, Türkiye’de faaliyet gösteren cinsiyet dengeli erken aşama ve seri A etrafı girişimleri desteklemeyi hedefliyor” dedi.

Arya GSYF’nin, yatırımcılarına yüksek getiri ve yüksek etki yaratma potansiyeli sunduğunu vurgulayan Serter, “Fon sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde girişim sermayesi yatırımı olarak kadın girişimcilerin aktif olduğu girişimler başta olmak üzere, yenilikçi uygulamalar ve teknolojiler geliştiren, kolay ölçeklenme potansiyeli bulunan, rekabette ayrışabilir ve çıkış imkanları öngörülebilir girişim şirketlerine yatırım yapmak sureti ile orta ve uzun vadeli değer yaratılarak getiri ele edilmesini amaçlıyor” ifadelerini kullandı. 

Yatırımların sadece yüzde 2,4’ü kadın girişimcilere

Son 30 senede girişimlere yapılan yatırımların sadece yüzde 2,4’ünün kadın kuruculu girişimlere olduğunu belirten Serter, “Biz kadınlar, gerçekten yalnızız. Büyük yatırım yapan, risk sermayesi yatırımı yapan PE ve VC’ın sadece yüzde 7‘si kadınlar tarafından yönetilen şirketlere yapılmış. Rakamlar gerçekten çok kötü. Yatırım kararını alan ekiplerin sadece yüzde 15’i kadın. Zaten maça 1-0 yenik başlıyorsunuz. İstatistikler de söylüyor ki kadın ve erkeğin dengeli dağıldığı şirketler diğerlerine göre daha iyi performans gösteriyorlar. Daha yüksek değere sahipler. Dünyayla olan ilişkileri de daha barışçıl ve dünyaya etkileri daha fazla” sözlerine yer verdi.

Arya İzmir Challange Club İzmir Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Sivil Toplum Örgütleriyle İlişkiler Koordinatörü Meltem Kolday da “Arya’nın içerisinde hem girişimcilik, hem de yatırımcılık var; yatırımcılığın içinde ise önemli olan 3 ayak var. Birincisi başka birisinin hayaline ortaklık edebilmek; ikincisi, yatırımcılığın gerçekten ne olduğunu öğrenmek, üçüncüsü de aramızda network oluşturup bu işten keyif almak. Aslında yaptığınız yatırımın küçük ya da büyük olması çok önemli değil. Bir yol aldığını görebilmek, onlarla o heyecanı yaşamak, destek olmak müthiş bir şey. Hem yatırımcı tarafında hem de girişimci tarafında olmak eşit derece kıymetli ve kabul gören bir değer. Arya’nın kadın girişimi olarak topluma kazandırdığı faydanın çok büyük olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.