KOSBİ’de değişim ve büyüme sürüyor

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu ile bir araya geldi.

Türkiye’nin önemli sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ),  yeni altyapı yatırımları ile büyümesini sürdürüyor. KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Dünya Bankasından, atıksu, elektrik ve doğalgaz projeleri için 20 milyon dolarlık kredi alacaklarını belirterek “Bu kredi ile organizenin alt yapısının büyük bir bölümü bitecek. Bu kredi KOSBİ’nin geleceği için önemli bir adım olacak” dedi.

KOSBİ Başkanı Kamil Porsuk, Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu toplantısının konuğu oldu. Porsuk, KOSBİ’nin sorunlarını,  bugünkü durumunu ve geleceği ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, soruları yanıtladı.

KOSBİ’ye dair bilgi veren Porsuk, son 11 yılda bölgeye 421 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini, Yiğitler Barajı’nın tamamlanmasıyla su sorununun çözüleceğini kaydetti. Kamil Porsuk, “1300 hektarlık alan içerisinde şu anda bine yakın sanayi tesisimiz; 50 bin civarında da istihdamımız var. KOSBİ şu anda İzmir’in en büyük, Türkiye’nin ilk 5’e giren organize sanayi bölgelerinden birisidir” diye belirtti.

Maliyetlerin üretimi zorladığına değinen Porsuk, toplamda 520 şirket olduğunu bir kısmının üretim, diğer kısmının da hizmet yaptığını; üretim yapanların çok fazla sıkıntı yaşamadığını asıl sıkıntıyı ürünlerini iç firmaya satanların yaşadığını dile getirdi.

 

“Islah Sanayi Bölgesi olmak çözümü hızlandırdı”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın verdiği destek ile Islah Organize Sanayi Bölgesi olduklarını hatırlatan Porsuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Islah Sanayi Bölgesi olmakla beraber Türkiye’deki birçok organizenin sorunu da çözüldü. Yaptığımız çeşitli görüşmelerde şu sonuç ortaya çıktı. Torba yasaya, ıslah organize sanayi bölgelerinin yasasını koyabilirseniz sorun çözülür. Bir yıl gibi bir süre almasına rağmen 9 ay içerisinde Organize Sanayi Bölgesini Islah’a açtık. Yollarımız, elektriğimiz ve arıtmamız hazır olunca, organizenin de onaylanması çok kolay oldu. Belediyelerle, köylülerle bir konsensus kurduk. Ortak akılla yönetmeye çalıştık. Sanayicilerin, köylülerin isteklerini yerine getirmek kaydıyla mutabakat sağladık. Normalde bir organizenin kurulması için arsa belirlenir ve o arsanın sınırları bellidir. Kamulaştırılacak alan kamulaştırılır, istimlak edilecek olan alan istimlak edilir. Yollar, yeşil alanlar belirlenir.10 bin metre arsanız var 8 bin metre kapatmışsınız. Bugünün şartlarıyla mümkün değil. İmar planları, parselasyon planları oldu. İnşaat biterken fabrikasını yapacak olan firma bizden yol istiyor, doğalgaz istiyor, elektrik istiyor tüm bunları beraber yürütüyoruz.”

 

“Dünya Bankası kredisi, önemli bir adım”

Dünya Bankasından, hazırladıkları atıksu, elektrik ve doğalgaz projeleri için 20 milyon dolarlık kredinin onayını beklediklerini aktaran Porsuk, “Bu katkı ile organizenin alt yapısının büyük bir bölümü bitecek. Yoksa bizim bütçemizle, banka kredileriyle bunu sağlamamız mümkün değil. Bu kredi KOSBİ’nin geleceği için önemli bir adım olacak ve bu perspektifte organize sanayi yatırımları olacak” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in KOSBİ’nin sorunlarıyla yakından ilgilendiğine dikkat çeken Porsuk, “Sayın Soyer’in bölgeyi ziyaretinde organizenin bütün sorunlarını değerlendirdik. Bir takım derelerin ıslah edilmesi ve bakımı, itfaiye sorunumuz gibi sadece büyük projelerde destek istedik. Projeler hemen yapılmaya başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu konuyla alakalı Organizelere ‘Organize Sanayi Bölge ve Serbest Bölge Platformu’ üzerinden hizmet sağlıyor. Bu platform üzerinden de sorunlarımızı dile getirip hızlı dönüş alabiliyoruz” diye konuştu.

 

“GES kanunu istediğimiz gibi çıkmadı”

Elektrik ve doğalgazda meydana gelen kesintilerin firmalara panik yaşattığını dile getiren Porsuk, güneş enerjisi santrallerine (GES) dair, “Biz üç yıl önce bu konunun önemini kavradığımız için bir takım girişimlerde bulunduk. Bir yatırımcı da ‘Siz burada yatırım yapmak isterseniz ben burada bütün çatıların elektriğini kurarım’ dedi. Yatırımcımız var ancak kanun çıkması lazım. Kanun çıktı ancak bizim istediğimiz gibi çıkmadı, eksik çıktı. Fabrikanızı kuruyorsunuz fazlasını da Gediz Elektrik’e satıyorsunuz. İzmir’de ilk güneş enerjisi santralini biz kurduk. Arıtma bölgemizde arıtmanın elektriğini oradan karşıladık.  Biz bunu İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile yaptık. Tüm sanayi bölgesinin elektrik sarfiyatı aylık 45 milyon kw, doğalgaz sarfiyatımız ise 17 milyon m3’tür. Biz organize olarak ne istediğimizi bilerek hareket ediyoruz. Organizeye değil sanayiciye kolaylık sağlandı. Biz tüm çatıları kurduracaktık çatı sahibine indirimli elektrik verecektik. Herkes kazanacaktı. Organize dışında metreküp 3 TL, organize içinde 9 TL uzun süre bunun mücadelesini verdik. Sanayi odasını ve EPDK ayaklandırdık. Sanayi ve Enerji Bakanlıklarıyla çeşitli toplantılar gerçekleştirdik ve başardık“ sözlerine yer verdi.

Loading