Örnekköy şantiyesinde düzenlenen basın toplantısına Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt ile beraber İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi ikinci Başkanı Halil Telli, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeybek, İş İnsanları Gaziemir Yapı Konut Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Melih Tandoğan, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Başkanı İrfan Erol, İşadamları Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Çetin Güvercin, İş İnsanları Örnekköy Kooperatif Başkanı Şenol Arslanoğlu, Batı Koop Estabel Yapı Kooperatif Başkanı Bilgin Dağlı katıldı.
S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, toplantıda yaptığı konuşmada kooperatif modeli ile kar amacı gütmeden yeni bir kentsel dönüşüm yöntemi geliştirdiklerini söyledi. 14 yıldır kentsel dönüşümün ancak kooperatiflerle yapılabileceğini anlattıklarını belirten Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, “Kentsel Dönüşüm kooperatifsiz olmaz savının bugün haklılığını görüyoruz. Artan inşaat maliyetleri hesaplamaların yapılamaması nedeniyle müteahhitler kentsel dönüşüme girme konusunda istekli değiller. Kooperatifçilik bu noktada tek çıkar yol ve biz bu yolu güçlü ve emin adımlarla yürüyoruz” dedi.
“Her adım yasal, her adım güvenli”
Kısa adın kentsel dönüşüm olan 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın 8. Maddesine göre İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İZBETON A.Ş’ye yetki verdiğini aktaran Halil Kurt, “29.12.2020 tarihinde Büyükşehir belediye başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında inşaat yapım protokolü düzenlenmiştir. Bu protokolün yapılmasından sonra Kentsel dönüşüm alanlarının yapılaşma çalışmalarını üstlenen İZBETON A.Ş, konutların yapımı için bir yandan alt yapı ve planlama çalışmalarını yürütmüş bir yandan da üst yapı imalatlarını yürütecek yüklenici araştırması yapmıştır. Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar, son dönemde yaşanan piyasa koşulları, yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Bu aşamadan sonra Proje, Ruhsat ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan IZBETON A.Ş. önce Örnekköy 3 v 4. Etap sonra da Gaziemir 1. Etap üst yapı sözleşmelerini kooperatiflerle imzalamış bulunmaktadır” dedi.
“Kooperatif olmadan dönüşüm olmaz”
Kooperatif olmadan kentsel dönüşüm olmayacağını yıllarca anlattıklarını dile getiren Halil Kurt, “Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz. Çünkü Kooperatif demek halk demektir, kooperatif demek kamu yararı demektir” dedi. Kooperatiflerle şirketler arasındaki farklara değinen Kurt, sözlerini şöyle tamamladı:
“Özellikle kentsel dönüşümde yıllardır çeşitli firmaların yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda binlerce, on binlerce Kentsel dönüşüm mağdurları ortaya çıkmış hatta bunlar örgütlenerek dernekler kurarak sorunlarına çözüm aramak zorunda kalmışlardır. Oysa İzmir’de aynı sorunların ve sıkıntıların yaşanmaması adına önce İZBETON A.Ş ve kooperatif yapıya güvenerek onay veren İzmir Büyükşehir belediye başkanlığı Türkiye’ye örnek olacak bir hamle başlatmış bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde elini taşın altına koyan BATI KOOP kooperatifleri olarak hızla ilerleyen çalışmalarımızın, devam eden inşaatlarımızın, açık ve şeffaf kooperatif yapılarımızın ülkemize örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. İnşaat yapım önceliğini hak sahiplerinin konutlarının yapımına veren kooperatiflerimiz yapmış oldukları sözleşmelere sadık kalarak zamanında ve güvenli, sağlıklı ve değerli konutları teslim edecektir.”
“Kooperatifçilikle kentsel dönüşüme örnek olacağız”
İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Melih Tandoğan ise “Zaten meclis kararı ile yetki İZBETON’a verdi. Hak sahipleri ile imzaladığı sözleşme ile ne kadar sürede tamamlayacağının taahhüdünü verdi. Son yıllarda inşat sektöründe yaşananlardan dolayı ileriye dönük maliyet hesabı yapamıyorlar. Müteahhit dairesine fiyat biçemiyor. Kooperatif olmasaydı bu proje olmazdı. İBB iş bitiminde tapuları veriyor. Hiçbir müteahhit buna haklı bir nedenle girmiyor. Burada kooperatife sorumluluk yüklendi. Birçok kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleşmemesinin sebebi de bu. Belediye ve kooperatiflerin yaptığı Türkiye’de örnek bir proje” dedi.
İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Başkanı İrfan Erol da “Kentsel dönüşüm için hak sahipleri ile sözleşmeye yaparak adada kentsel dönüşüm yapmak için çalıştılar. Bir çok kentsel dönüşüm alanı oluşturmak için çalışıyorlar. Kooperatifçilikte bu kentsel dönüşümde katkı koymak için elimizi taşın altına koyanlar olarak başarılı olacağımıza inanıyoruz. Amaç mağdur olan insanların evlerini yapmak. Bu başarının tek anahtarı kooperatiftir” diye konuştu.