Yorglass, camda güçlü adımlarla yürüyor

Türkiye’deki üretimin yüzde 50’sini kendilerinin karşıladığını belirten Yorglass CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, “Uluslararası iş ortaklarımız için pandemi döneminde75 milyon TL’lik yatırımla faaliyete geçirdiğimiz Çerkezköy Beyaz Eşya işletmemiz ile toplam üretim kapasitemizi yüzde 20 artırarak ihracatımızı beş yıl içinde iki katına çıkarmayı planlıyoruz. 2022’de de aynı doğrultuda ilerleyecek, beyaz eşya camları alanında büyümeyi sürdüreceğiz” dedi.

ZEYNEP GÜREL

Her sektörün kendine göre zorluğu vardır. İş yapış modeli farklıdır. Büyüme potansiyeli farklılık gösterir. Bazı sektörler vardır ki incelik ister. Kırılgandır. Ama bir o kadar da ekonominin kaldıracıdır. Cam sektöründe olduğu gibi. Hem düz hem de endüstriyel cam sektörü, birçok iş kolu için önem taşıyor, onların yan sanayinde büyük yer tutuyor. Bu kez cam sektörünün güçlü oyuncularından Yorglass CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar ile hem sektörün gelişimini, hem de Yorglass’ın yeni hedeflerini konuştuk.

Yorglass’ın yarım asra yaklaşan bir yolculuğu var. Bu yolculuk sırasında aldığı birçok ödülleri de başarı öyküsünü anlatıyor aslında. Şu an toplamda kaçta üretim tesisiniz bulunuyor?

Semavi Yorgancılar: Sizin de bahsettiğiniz gibi, 1974’ten beri endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biriyiz. Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yılın ihracat rekortmenlerini açıkladığı listede yer alıyoruz. Güvenilir ve global tedarikçi vizyonumuzla paydaşlarımızın tüm ihtiyaçlarına cevap veren geniş ürün yelpazesine sahibiz. Ülkemizdeki pazar payımız yüzde 50’ye, Avrupa’daki pazar payımız da yüzde 25 seviyesine ulaştı. Üretim ve ticari çalışmalarımızı; Yorglass Ticaret, Yorglass Satina, Yorglass Ticari Soğutucu ve Yorglass Beyaz Eşya iş üniteleri altında Türkiye’nin beş farklı şehrinde bulunan altı tesisimizde gerçekleştiriyor. Bolu, Eskişehir, Çerkezköy, İzmir ve iki de Manisa’da olmak üzere toplam altı fabrikada üretim yapıyoruz. Bu alanda dünyanın en büyükleriyle yan yana ilerliyoruz.

Küresel ısınmayla birlikte yeşil ekonomi hız kazanıyor. Sizin fabrikalarınızda yeşil dostu çalışmalarınız var mı?

Semavi Yorgancılar: Endüstri 4.0 altyapısına uygun olarak en yeni ve son teknoloji makine parkuruyla üretim yapan Çerkezköy’deki Beyaz Eşya işletmemizde geliştirme süreçleri anbean sürüyor. Ayrıca karbon emisyonumuzu düşürmek için gerçekleştirdiğimiz bir dizi çalışma kapsamında Bolu ve Manisa fabrikalarımızla beraber Çerkezköy fabrikamızın da çatısını solar panel tarlası haline getiriyoruz. Faaliyetlerimizi 2022 yılı içinde tamamlayacağız.

Cam deyince benim aklıma bir yandan şeffaflık geliyor. Öte yandan cam son derece hassas bir ürün. Cam sektörünü nasıl anlatabilirsiniz? Rakamsal olarak sektörü nasıl ifade edebilirsiniz?

Semavi Yorgancılar: Global düz cam sektörü, hem çok büyük hem de birçok dinamiği bünyesinde barındırıyor ve sürekli gelişiyor. Güncel sektör analizi araştırmalarımıza göre 2028’de Pazar hacmi 352 milyar dolara ulaşacak. Konuya ihracat açısından baktığımızda da çok başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. 2021’de 480 bin ton ihracat yapıldı, bunun mali karşılığı 250 milyon Euro oldu.

Hammadde açısından bir dizi önlem planımız var

Büyüme dinamiği güçlü sektörün yaşadığı sorunlar var mı? Malum, pandemi sürecinin etkisinin yanı sıra ham madde ve enerji maliyetleri de yanına cabası. Sektörün sıkıntılarını aşabilmek için size göre neler yapılmalı?

Semavi Yorgancılar: Evet, sizin de belirttiğiniz gibi her sektör gibi düz cam sektörü de pandeminin etkisiyle üretim açısından birtakım sıkıntılar yaşadı. Keza iş sürekliliği ve operasyon süreçleri de bundan etkilendi. Aldığımız önlemler sayesinde bunları aşıyoruz. Ancak önümüzdeki süreçte enerjide ve ham madde bulmada sıkıntı yaşanacağını ön görüyor ve bunun birçok sektörde gerçekleşeceğini biliyoruz. Enerji sıkıntısı için işletmelerimizin çatılarını güneş panelleriyle kaplayarak 7900 MW enerji üreterek karbon salınımımızı 3600 ton azaltacağız. Ayrıca uzun vadeli enerji kontratları satın almak, yine programımız arasında yer alıyor. Ham madde açısından da bir dizi önem planımız var: İhtiyaç dalgalanmalarını kontrol altına almak için ham madde sağlayıcılarıyla gerekli anlaşmaları yaptık. Adımlarımızı başarıyla atarak verimli bir yıl geçireceğimize eminim.

Yurt dışında büyümemiz sürecek

Yorglass’ın ihracat rakamlarından bahsedebilir misiniz? Bu yıl ne kadarlık ihracat gerçekleştirdiniz? 2022 yılı ihracat hedefiniz ve odaklanacağınız yeni pazarlar var mı?

Semavi Yorgancılar: Üretimimizin yüzde 50’sini 60’a yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Uluslararası iş ortaklarımız için pandemi döneminde75 milyon TL’lik yatırımla faaliyete geçirdiğimiz Çerkezköy Beyaz Eşya işletmemiz ile toplam üretim kapasitemizi yüzde 20 artırarak ihracatımızı beş yıl içinde iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında İtalya, Polonya, Almanya ve İspanya yer alıyor. 2022’de de aynı doğrultuda ilerleyecek, beyaz eşya camları alanında büyümeyi sürdüreceğiz.

Her sektörün büyümesinde önemli bir faktör kadın eli diye düşünüyorum. Belki biraz pozitif ayrımcılık gibi gözükebilir ama kadın eli değince sanki bir şeyler daha farklılaşıyor. Sizin sektörde kadın istihdamı açısından durum nedir? Bu arada sizin imza attığınız Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi’nden bahsedebilir misiniz?

Semavi Yorgancılar: Sürdürülebilir bir geleceğin inşası için Birleşmiş Miletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Bu açıdan sektörümüzde tekiz ve imzacısı olduğumuz sözleşmeyle birlikte çalışma standartları alanında sürdürülebilir bir geleceği garanti altına almak için bir dizi uygulamayı hayata geçiriyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ne imza attık. Target Gender Equality Çalışma Grubu atölyelerine katıldık; kadın çalışanlarımızın sayısını artırmak ve güçlendirmek için aksiyon listemizi oluşturduk… Tüm bunlar gurur verici ancak belirtmem gerekiyor ki, sürdürülebilir bir sosyal kalkınmanın sağlanması adına kadın istihdamının artırılması tüm sektörler için şart. Ve biz bunu bir ayrıcalık şeklinde görmüyor, standart bir kabul olarak benimsiyoruz. Bu doğrultuda Yorglass, tüm çalışanlarını cinsiyetlerinden bağımsız olarak profesyonel değerlendirmeyi ilke ediniyor; kariyer basamaklarını tırmanan tüm çalışanlarımız eşit haklara sahip. Yorglass’ta tüm çalışanlar cinsiyetlerinden bağımsız değerlendiriliyor. Bizim için önemli olan 47 yıllık kurum kültürümüz ve şirketimize kazandırdıklarıdır.

Geçtiğimiz yıl sonunda sizinle özel bir konserde buluştuk. Ve benim için gerçekten umut dolu bir konser oldu. Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası’ndan bahsedebilir misiniz?

Semavi Yorgancılar: Daha iyi bir toplum ve çağdaş yarınlar için gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmamız Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası. Yorglass Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği’ne bağlı olarak çalışmalarına devam eden orkestramız, bugün 130’dan fazla çocuğu sanatla geliştirirken, İzmir’in Kadifekale, İkiçesmelik, Agora,Eşrefpasa ilçelerinde yaşayan çocuklardan oluşuyor. Amacımız, mümkün olduğu kadar çok çocuğa karşılıksız müzik eğitimi vererek barışın sesini müzik ile duyurmak. Bunun yanı sıra dezavantajlı çocuklarımıza katkı sağlayabileceken önemli gücün eğitim olduğu bilinciyle hareket ediyor, onların eğitim öğretim hayatlarına katkıda bulunuyoruz. TEGV’de 140, Yorglass özelinde ise geçen yıl 625 çocuğa ulaştık. Çalışmalarımızı 2022’de artırarak sürdüreceğiz.

Ayrıca diğer sosyal sorumluluk çalışmalarımız arasında AÇEV’le başladığımız çalışmalarda yer alıyor. Kadınların iş vetoplumsal yaşamında kendilerine olan güveni artıracak projeler hayata geçiriyoruz.

10 yıl önce Bolu işletmemizde çalışanları ve ailelerine adına diktiğimiz fidanlar da büyüdü, ormana dönüştü. Oradaki toprağın daha da bereketlenmesi ve havanın oksijenle buluşması mutluluk veriyor.

 

Loading