Günlük (2 Şubat) en çok vakanın kaydedildiği ülke Fransa’da bu sayı 400 bini aştı. ABD’de 250 bin, Almanya ve Brezilya’da 150 binin üzerinde çıktı. Türkiye’de de vaka sayısı ilk kez 100 bini geçti.
Sağlık Bakanlığı, Covid-19 ile ilgili günlük verileri açıkladı. Türkiye’de (8 Şubat) son 24 saatte 452 bin 363 Covid-19 testi yapıldı, 111 bin 96 kişinin testi pozitif çıktı, 241 kişi hayatını kaybetti. 24 saatte iyileşen hasta sayısı 82 bin 168 olarak kayıtlara geçti.
Twitter hesabından vaka sayılarını paylaşana Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19’un hayatın her alanındaki yıkıcı etkilerini aşının nasıl azalttığını birlikte yaşayıp gördük. Salgının geçtiği evrelerse, hatırlatma dozu aşılarının asla ihmal edilemez olduğunu gösterdi. Yeni dozları mutlaka yaptırın. Koruma gücü yüksek Turkovac’ı güvenle tercih edin.” ifadelerini kullandı.
“Sağlık sistemi ciddi zorluk yaşıyor”
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İzmir’de son dönemde ciddi artış gösteren Covid-19 vaka sayılarına dair değerlendirmelerde bulundu. Çamlı, “Artan vakalarla beraber hastane başvuruları giderek artıyor ve özellikle yoğun bakım talebindeki artışı sağlamakta sağlık sistemi ciddi zorlanıyor” dedi.
İzmir’de son bir ayda vaka sayılarının, resmi rakamlara göre en az on kat arttığını hatırlatan Çamlı, “Ki bunlar resmi rakamlar. Bunun çok daha üzerinde vaka olması da çok muhtemel bir durum. Biz bunu haftalar öncesinden açıklamamamıza rağmen ne yazık ki bu konu önemsenmedi, ek bir tedbir alınmasına gerek yok denildi. Dolayısıyla gerekli tedbirler alınmadı. Bu artan vakalarla beraber hastane başvuruları giderek artıyor ve özellikle yoğun bakım talebindeki artışı sağlamakta sağlık sistemi ciddi zorlanıyor. Acillerde yoğun bakım ihtiyacı olan vakaları görmekteyiz. Yeni Pandemi servisleri yeni yoğun bakımlar açılsa da bunların hızlıca dolduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Omicron varyantının hafife alınmaması gerektiğine vurgu yapan Çamlı, “Açıklamalarda omicron varyantını önemsizleştiren, zaten hastalık yapmıyor şeklindeki açıklamaların çok gerçekçi yaklaşımlar olmadığını söyleyebiliriz. Bu varyantın ne kadar hızlı yayıldığı, artan vaka sayılarının hastane yükünü artırdığı bütün dünyada bilinen bir gerçek. Buna karşın ek tedbirin alınmaması, endişeye mahal yok şeklindeki rehaveti teşvik eden açıklamalar yapılması ne yazık ki pandeminin kontrol altına alınmasında sıkıntı oluşturuyor” dedi.
Tedbirlerinin alınması ve hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğinin altını çizen Çamlı, “Pandeminin nasıl ve hangi ortamlarda yayıldığı bilinen bir konu. Buna yönelik tedbirlerin ve bununla ilişkili denetimlerin artırılması gerekiyor. İki doz aşılamanın bu enfeksiyonda yeterli olamadığı mutlaka hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğinin belirtilmesine karşın üçüncü doz aşıda yeterince hızlı davranamadığımızı görüyoruz. Mutlaka 5-11 yaşın aşılanması gerekiyor. Kapalı ortamlardaki kontrolsüz kalabalıkların pandemi kuralları ile denetlenmesi gerekiyor. Ve mutlaka havalandırması olan mekânlarda bulunmak gerekiyor. Toplu taşımaya olan talep mutlaka gözden geçirilmeli. Evden çalışma özendirilebilir. Kademeli mesaiye geçilebilir.” diye konuştu.
Tanısal testlerin önemine değinen Çamlı, “Burada PCR testlerin artan vaka sayısı nedeniyle yetişemediğini, laboratuvar kapasitesini aşan taleplerin karşılanamaması sebebiyle PCR taramalarının yapılamadığını, semptom içermeyen olgularda PCR testlerinin yapılmadığını görüyoruz. Bu mücadelede tanısal testler çok önemli. O yüzden antijen testlerinin bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık uygulamaya sokulması ve bununla da hızlı taramaların yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz” diye belirtti.