Covit-19 salgını, yaşamımızdaki birçok etkinliğe ket vurduğu gibi, sergilere, konserlere, tiyatrolara, sinemalara kısacası sanat yaşamına da büyük darbeler indirdi. Uzaktan toplantı yöntemleri geliştirilse de sanatçılar ürettiklerini sunmakta zorlandı. Aşılamanın yaygınlaşması ve giriş önlemlerine özen gösterilmesiyle sanat yaşamı da hareketlenmeye başladı.
ARKAS Sanat Merkezi (ASM) başı çekti. Geçtiğimiz Eylül ayı başında “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi açıldı. 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir zaman aralığında Avrupalı ve Türk ressamların yaptıkları eserleri içeren sergi, tanıtım broşüründe belirtildiği üzere, “insanın doğanın bir parçası olduğunu ve ancak doğayla var olabileceğini hatırlatma amacı taşıyor.”
ASM’deki güzel seçkiler Ocak ayı sonuna dek izlenebilir.
İbrahim Çallı FOLKART’ta
İzmir’deki diğer önemli bir sergi de FOLKART Galerisinde açıldı. Türk resminin öncü isimlerinden birisi olan İbrahim Çallı’nın çalışmalarını, gelişimini daha iyi tanımak için 80 özgün eseri burada izlenebilir. “Türk resminin bohem ve asi fırçası” olarak tanıtılan Çallı’nın sanat serüvenine tanık olmak heyecan verici.
Sergiyi 5 yıl gibi uzun süren titiz bir çalışmayla Fahri Özdemir düzenlemiş. Tanıtım yazısında belirtildiği üzere Sergi, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere; birçok kurum ve (yerli ve yabancı) özel koleksiyonerin elindeki eserlerden derlenerek hazırlandı. Sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Müzesi’nde bulunan ve Çallı’nın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen “MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” portresi de yer alıyor. Sergide ayrıca İbrahim Çallı’nın peyzajları ve natürmortları bulunuyor. Çallı’nın en iyi eserleri olarak nitelendirilen Mevleviler serisi de, serginin en dikkat çeken yönü.”
Ben, vazodaki çiçekler serisini de çok sevdim. Çıplak kadın resimleri hakkında o dönem gelişen düşünceler de ilginç. Doğan Hızlan, Prof. Dr. Zafer Toprak gibi uzmanların Çallı’nın yaşadığı ve geliştiği dönemi, sanatçının ustalaşma çizgisini anlattıkları video sunum da ilgi çekiyor. Özellikle öğrencilere değerli bir bilgi kaynağı bu sunum.
Denizli’nin Çal ilçesinde 13 Temmuz 1882 tarihinde doğan İbrahim Çallı 22 Mayıs 1960 tarihinde İstanbul’da ölüyor. Asker olmak üzere gittiği İstanbul’da ‘Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (‘Güzel Sanatlar Okulu’) kaydını yaptırıyor. Resme yatkınlığının bir göstergesi de okulu normalden daha kısa sürede bitirmesidir.
Okul sonrası Maarif Vekaletinin bursuyla Paris’e giderek oradaki sanat ortamını tanıması kişiliğine büyük katkı yapıyor ama 1. Dünya Savaşı koşullarında İstanbul’a geri dönmek zorunda kalıyor. Paris’teki öncü işlerin ortaya çıktığı sanat ortamı, özellikle izlenimciler, Çallı’yı etkilese de O kendi üslubunu yaratıyor. Türk resim sanatı tarihinde kalıcı bir yer ediniyor.
FOLKART galerideki sergi 17 Nisan’a dek sürecek. Sanatseverlerin kaçırmaması gereken bir izleği başarmış FOLKART Galeri.
İstiklal Sergisi
Kaçırılmaması gereken bir sunum da Kültürpark’taki Atlas Pavyonunda. İzmir Büyükşehir Belediyesinin (İBB), İş Bankası ve İş Sanat ile birlikte düzenlediği “Büyük Zaferin 100. Yılına Doğru İSTİKLAL SERGİSİ” 30 Ağustos’tan beri gezilebiliyor. Sergiyi düzenleyen İzzeddin Çalışlar, daha önce İş Bankası ve İş Sanat için hazırladığı sunumu bazı eklemelerle İzmir’e taşımış. Atlas Pavyonundaki sergide, İzmir’in İstiklal Savaşındaki konumunu ve önemini vurgulayan eklemeler var. “Yerel kaynaklar ve koleksiyonerlerden alınan destekle yüzyıl dönümünde İzmir’in önemini vurgulayan” bir giriş bölümü de eklenmiş.
Ahşap kasalar, kuru otlar vb. kullanılarak özgün bir ortamda sunulan bine yakın belge, tarihi askeri malzeme ve giysi, harita, fotoğraf, video film gibi araştırmacılar ve öğrenciler için çok zengin bilgi malzemesi var ‘İstiklal Sergisi’nde.
Sergi altı bölümden oluşuyor: (1) “On Yıllık Savaş”, (2) “Mütareke ve İşgal”, (3) “Direniş ve Kuvayı Milliye”, (4) “Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa”, (5) “Hukuk ve Taarruz”, (6) “İstiklal ve Cumhuriyet”.
Sergide dağıtılan broşürler bu bölümlere ilişkin açıklamaları içeriyor.
İzmir dışında 600 bini aşkın kişinin bu sergiyi gezdiğini biliyoruz. İzmir’de de yüksek bir katılım olması için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediyeler, okulları harekete geçirmek için bir program yapsa iyi olmaz mı?
9 Eylül 2022 tarihine kadar sürecek olan ‘İstiklal Sergisi’ sanal ortamda https://www.issanat.com.tr/turkiye-is-bankasi-muzesi/istiklal adresinden de görülebilir.