Türkiye’nin en ünlü sanat galerilerinden Dirimart, İstinye Park İzmir’de galeri mekânını muhteşem bir sergi ile açtı. 2002 yılında Nişantaşı İstanbul’da kurulan ve faaliyetlerini 2016’dan itibaren Dolapdere’deki mekânında sürdüren galeri, İstanbul’un küresel sanat dünyasındaki yerini güçlendirmekte önemli bir rol oynadı. Uluslararası bilinirliğe sahip sanatçıları Türkiye’de, yerel sanatçıları ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etmeyi misyon edinen Dirimart, hazırladığı bir dizi sergiyle şimdi de İzmirli sanat izleyicisinin karşısına çıkmanın heyecanını taşıyor.
Dirimart’ın İzmir İstinye Park’taki mekânı, ilki 2009 yılında gerçekleştirilen Dirimart Sunar sergilerinin sekizincisiyle açıldı. Dirimart Sunar VIII, galerinin temsil ettiği sanatçıların yapıtları arasındaki diyaloğu yansıtma fikrinden yola çıkan bir seçkiden meydana geliyor. Galerinin yönetmenliğini İzmir sanat dünyasının yakından tanıdığı Ressam Füsun Dölek yapmakta.
Sergi, çalışmalarını Türkiye’de sürdüren Nuri Bilge Ceylan, Güçlü Öztekin, Seçkin Pirim, Ebru Uygun; çalışmalarını yurtdışında sürdüren Çiğdem Akay, Ayşe Erkmen, Özlem Günyol-Mustafa Kunt, Mustafa Hulusi, Sarkis, Nasan Tur ve ilk kez Dirimart’ın Türkiye’de izleyiciyle buluşturduğu Franz Ackermann, Sarah Morris, Shirin Neshat, Jorinde Voigt ve Peter Zimmermann’ın yapıtlarını bir araya getirdi. Resimden heykele, desenden neona farklı mecralarda üretilen yapıtlar Dirimart’ın İzmir’deki mekânı için özel olarak oluşturduğu program dahilinde ziyarete açıldı.
Şerif Antepli Collection Club’e verdiği emekle onurlandırıldı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Belediye Müzeleri Birliği Platformu Kongresi’nde Collection Clup kurucusu Şerif Antepli plaketle onurlandırıldı.
Şerif Antepli, Türkiye’nin en nitelikli koleksiyon dergisi olan Collection dergisini uzun yıllardır başarıyla yayınlamakta ve kültür sanat hayatımıza büyük katkı sağlamaktadır.
Prof. Dr. Fethiye Erbay ve Assoc. Prof. Dr. Mutlu Erbay tarafından düzenlenen organizasyonda her yıl bir kişi veya kuruma verilen bu onur plaketinin bu yıl Şerif Antepli’ye layık görülmesi nedeniyle kendisini kutlarız.
Burhan Özfatura sevenleriyle buluştu
Dr. Burhan Özfatura’nın “Yaşadıklarım Unutmadıklarım Yazdıklarım” isimli kitabının imza günü Yakın Kitabevi’nde gerçekleşti… Özfatura bu kitabında hayatın bir özetini sunarken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemdeki bir çok hizmetini ve unutamadığı ayrıntıları okuyucusuna sunuyor. İmza gününü arkadaşımız Esat Erçetingöz izledi.
Babıali dostları kitaplaştı
İzmir’in sevilen dost mekanı ve sosyal mekanı Babıali Restoran’ından yıllar içinde geçen edebiyatçı, yazar ve şehir simalarının anlatıldığı “İzmir Babıali Dostlarına Dair” isimli kitap, İhsan Yakut’un kaleminden yayınlandı. (İrtibat: izmirbabialidostlarinadair@gmail.com)
İzmir Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’nde İzmir şiirleri seslendirildi
İzmir’in ilk, Türkiye’nin 8. edebiyat müzesi olan tarihi köşkte Şair Cem Seyhun Ünbay, İzmir şiirlerinin okuduğu bir sanatsal şölen gerçekleştirdi. Cem Seyhun Ünbay, etkinlikten sonra bize şunları vurguladı.
“.. O kadar titizlikle düşünülmüş ki her şey, insan hayranlıkla nereye bakacağını şaşırıyor, zevkle düzenlenmiş odalar raflar, seçilen kitaplar, anı objeler, fotoğraflar gurur veriyor insana, “Ne güzel, iyi ki…” dedirtiyor. İşte böyle bir mekanda, bir zamanların kabul salonunda, yüzyıllık bir şöminenin ve tarihe tanık bir aynanın önünde, bu kente yazılan şiirleri seslemeye çalıştım, okurken sonsuz mutlu oldum bir kez daha…
Ve yine etkinlik òncesi, sosyal sorumluluk projelerinden, Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesi Onkoloji Servisi’ndeki çocukların boyadığı minik Ata maskları dağıtıldı katılan herkese…
Sonrasında da şiirler başladı… Müdür Veli Caner’den, İzmir Edebiyat Müzesi’nin ilk plaketini almam da beni ayrıca gönendirdi…
Bu şiirler, buraya yakıştı ve iyi ki burası var… Yürek ve emek koyanlara minnetlerimle… Başta sevgili Müdürümüz Veli Caner’e, Müze Kütüphane Sorumlusu Yılmaz Baran’a ve müze çalışanlarına yürekten teşekkürlerimle…”
Yaşar Kemal Şiir Ödülü’nü Ümit Yaşar Işıkhan kazandı…
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi tarafından düzenlenen Yaşar Kemal Şiir Yarışması’nda, Ümit Yaşar Işıkhan’ın “Tren ölümü taşıyordu Madrina” adlı şiiri birincilik ödülünü kazandı.
Tarihi Saat Kulesi’nin 120’inci yaşına özel sergi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Saat Kulesi’nin 120’inci yılına ithaf edilen “Zaman Neyle Ölçülür?” adlı sergiyi açtı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İzmir’i bir kültür sanat kentine dönüştürme hedefi çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür sanat hayatına renk katacak bir sergi daha hazırladı. İzmir Saat Kulesi’nin 120’inci yılına ithaf edilen “Zaman Neyle Ölçülür?” sergisi, 11 sanatçının birbirinden değerli eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Tarihi Kemeraltı Antikacılar Çarşısı’nda yer alan Ayzeradant Galeri’deki serginin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Başkan Tunç Soyer, açılışın ardından Antikacılar Çarşısı’ndaki sanat galerilerini ve antika dükkanlarını ziyaret etti.
Sergi için farklı disiplinlerden Nazan Azeri, Yekateryna Grygorenko, Ali Kanal, Varol Topaç, Umut Reyhanlı, Ayşe Önel, Genco Gülan, Neda İsmail Atar, Selin Özer, Cemal Şamlı, Pınar Derin Gencer olmak üzere 11 sanatçıya “Zaman Neyle Ölçülür” sorusu soruldu. Her bir sanatçı sergi için bu soruyu farklı biçimlerde yanıtladı.
Küratörlüğünü Nihat Özdal’ın yaptığı sergi Ayzeradant Galeri’de ziyaret edildi.
9 EYLÜL BELGESELİ GALASI GERÇEKLEŞTİ
Milli Mücadelenin simge şehirlerinden İzmir’in kurtuluşu, “İzmir’e Doğru: 9 Eylül” adıyla belgesel oldu. Mesut Gengeç’in yönetmenliğinde bir yıl boyunca çekilen filmin ilk gösterimi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in anlamlı konuşmalarından sonra belgesele, bilgi ve belge desteğinde bulunup konuşmalarıyla çekimi zenginleştiren bilim adamı ve araştırmacılara Tunç Soyer tarafından şükran plaketleri sunuldu.
Bu arada İsmet İnönü’nün yaveri ve 1922 yılı 9 Eylül’de Sarı Kışla’ya bayrak çeken Yüzbaşı Fikret Yüzatlı’nın kızı Mevhibe Andaç ile Yüzatlı’nın torunu Feyyaz Yüzatlı ile birlikte olmak, yine şükran plaketi ile onurlandırılan işgal yıllarından geriye önemli bir hatırat bırakan Fadıl Kocagöz’ün torunu Şükrü Kocagöz ile buluşmak bizim için büyük mutluluk oldu.