İzmir’de Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi gerçekleştirildi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda düzenlenen Anatolia Coğrafi İşaret Zirvesi İZFAŞ ‘in “digitalizmirfair” platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşti.

İZFAŞ, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA), Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dev Ajans işbirliğiyle düzenlenen zirvede Türkiye’de kendine has özellikleri bulunan ürün ve unsurlar için üreticiler, tüketiciler ve kamu kuruluşları ortak bir platformda bir araya geldi.

İzmir’den Anadolu’ya yerli ve milli üretimi destekleyerek coğrafi işaretli ürünlerin ve bölgelerinin bilinirliğini artırmayı hedefleyen zirvede, alanında uzman birçok konuşmacı, Sosyo-ekonomik ve kültürel boyutta büyük önem taşıyan coğrafi işaretlerin tanıtımı ve korunması, kaliteli üretimin teşviki, ulusal ve küresel pazar değerini arttırmakla ilgili konuları tartıştı.

Katılımın ücretsiz olduğu zirvenin, “Marka Şehir İzmir” başlığıyla yapılan ilk oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi konuşma yaptı. Zirveye YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, DEÜ SBE Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak, arkeolog ve gıda mühendisi Ahmet Uhri, gazeteci-yazar Nedim Atilla, ziraat mühendisi ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, Değirmenci Patent & Marka Kurucusu avukat Hayriye Değirmenci Yadel, gurme ve şef Ahmet Güzelyağdöken de konuşmacı olarak katıldı.

Zirvenin açılış konuşması için video mesaj gönderen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,   İzmir’in bereketli topraklara sahip olduğunu, bu değeri dünya çapında tanıtmak ve pazarlamak için çalışma yürüttüklerini belirtti. Soyer,  Onlarca ürünün coğrafi işaretler ile buluşması hepimizi heyecanlandırıyor, bu ürünlerin dünyaya açılmasının sağlanması amacıyla büyük önem taşıyor” dedi. Kurdukları tarımsal araştırma merkezinin bu hedef doğrultusunda havza ölçeğinde ürün planlaması yaptığını dile getiren Soyer, “Bu çalışmaları en kısa zamanda el birliği ve işbirliği ile başaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Gıda cennetinde yaşıyoruz”

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ise, yaptıkları çalışma sonucu Ege pamuğu, Ege sultani üzümü, Ege inciri ve Urla sakız enginarı için tescil aldıklarını, yeni tescil ve tanıtım çalışmaları için İzmir İli Coğrafi İşaretler Komisyonu’nu kurduklarını söyledi. Kestelli, “Yarınlara daha güçlü bir biçimde ulaşabilmek için farklı ve özgün olmak gerekir. Özel bir ülkenin gıda cennetinde yaşıyoruz. Bu güzelliklerin değerini bilelim, yaşayalım, yaşatalım. Coğrafi işaretlere ihtiyacımız var.” Sözlerine yer verdi.

Borsa olarak İzmir’in coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımına devam edeceklerini aktaran Kestelli, “İstediğimiz hızda olmasa da son dönemde ciddi bir talebin oluştuğunu söylemeliyim.” dedi.

“Coğrafi işaret, anahtar rolü üstleniyor”

Coğrafi işaretin,  bölgemizin ürünlerinin tescillenmesi, marka değerinin artması, ihracatta daha katma değerli olması adına anahtar rolü üstlendiğinin belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, Birlik olarak ihracatta katma değeri artırmak adına pek çok projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.   Eskinazi, “Birliklerimiz bünyesindeki 6 gıda birliğimiz Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk gıda ürünlerinin tanıtımı amacıyla Ticaret Bakanlığı destekli bir TURQUALITY Projesini yürütüyor. Bu projede coğrafi işaretli ürünlerimizin kullanımı konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Ege Bölgesi’nin üretim ve ihracatında Türkiye lideri olduğu su ürünleri ve hayvansal mamuller, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, baharatlar, tıbbi aromatik bitkilerimizi ABD pazarı dışında da tanıtımını yaparken önümüzdeki süreçte coğrafi işaretli ürünlere yöneleceğiz. Ticaret Bakanlığımız tarafından verilen sertifika destekleri arasına coğrafi işaret sertifikasının da girmesi için girişimde bulunacağız ” diye konuştu. 

“Coğrafi işaret alanların dörtte üçü tarım ve gıda ürünü”

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Yavuz Tekelioğlu, Türkiye’de 941 ürüne coğrafi işaret alındığını, bunların dörtte üçünün tarım ve gıda ürünü olduğunu aktardı. İzmir’in coğrafi işaret potansiyeli yüksek bir il olduğunun altını çizen Tekelioğlu, “İzmir’in şu ana kadar alınmış 30 tescili var. Bekleyen tescil sayısı 21. Türkiye’de ortalama tescil miktarı kent başına 11,5. Bu bağlamda İzmir bunun çok üzerinde. Ege Bölgesi’nde İzmir’in de içinde olduğu 8 kent var. Onun da ortalaması 17,6. İzmir’den sonra Afyonkarahisar ve Aydın sıralamada önde gelen kentler” dedi.

Loading