CHP’nin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TÜİK’in açıkladığı tarımsal üretim verilerine tepki gösterdi. Sarıbal, “TÜİK’in açıkladığı zararlar gerçeği yansıtmıyor. Daha fazla kayıp var. Arpada da mısırda da buğdayda da daha fazla kayıp var. Sadece durumu idare ediyorlar. Bugün bu verim düşüklüğünün, rekolte düşüklüğünün temel nedeni, iktidarın 18,5 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır” dedi.
İzmir’in Bornova ilçesine bağlı kırsal Yakaköy mahallesinde “Tarımda Yerel Kalkınma” konulu panele katılan Orhan Sarıbal, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Panelin sonunda ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Sarıbal, “TÜİK, her ne kadar rakamlarına çok güvenmesek de şu an açıklama yapan bir kamu kurumu niteliğinde. Dolayısıyla yaptığı açıklamada şunu görüyoruz; yüzde 14 buğday üretimi, yüzde 30 arpa, nohut, kuru fasulye birçok üründe düşüş var. Sadece meyve ve meyveye bağlı çiçek üretiminde bir artış var. Aslında bu başka bir tehlike. Önemle bunun üzerinde durmak lazım. ‘Buğday yüzde 14 düşmüş’ deniliyor ama bu rakam çok daha yüksek. Geçen yıl 20,5 milyon ton buğday üretilmişti. Bu yıl yüzde 14’lük bir düşüşten bahsediliyor ki bu rakamın çok çok daha fazla üstünde bir düşüş var. Neden mi; kuraklıktan dolayı ciddi bir verim düşüklüğü vardı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık elbette önemli. Ama asıl önemli olan, 19 yıldır sulama sistemine, sulamaya yatırım yapmayan iktidarın GAP’ı tamamlamaması nedeniyle, İç Anadolu Bölgesi’nde KOP’u tamamlamaması nedeniyle, Kızılırmak ve diğer tüm havzalardaki su toplama kanallarını, bentlerini yapmaması ve tarla içi hizmetleri yapmaması nedeniyle bugün bu açığı yaşıyoruz.”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğdayı pahalıya ithal edip iç piyasaya sürdüğünü belirten Sarıbal, “Ve bugün biz buğdayın tonunu 3 bin 400 liraya alıyoruz. Oysa TMO 2 bin 250 lira fiyat açıkladı. Siz 3 bin 400 liraya dışarıdan buğday alacaksınız, bin 150 lira ton zararıyla içeriye ucuz satıp, yem ve un sanayiini destekleyerek sofradaki ekmeğin artmaması için çaba göstereceksiniz. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Kısaca TÜİK’in açıkladığı zararlar gerçeği yansıtmıyor. Daha fazla kayıp var. Arpada da mısırda da buğdayda da daha fazla kayıp var. Sadece durumu idare ediyorlar. Bugün bu verim düşüklüğünün, rekolte düşüklüğünün temel nedeni, iktidarın 18,5 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır” dedi.