GÖZLEM’den… İtibarın bir başka ölçüsü!..

Cumhurbaşkanlığı “Cumhurbaşkanlığının harcamaları” konusunda bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “Ülkemizin vitrini olan Cumhurbaşkanlığı nezdindeki faaliyetlerin ‘İtibardan tasarruf olmaz’ anlayışı ile ülkemizin vakarına yaraşır şekilde yürütülme mecburiyeti vardır” deniliyordu. Aslında eleştiriler “zarûri – gerekli harcamalar” değil, “israf” üzerine idi.

Asıl “itibar”, dünya ülkeler istatistiklerinde “kendisine güvenilecek, inanılacak, ekonomiden, insan haklarından, adaletten, şeffaflıktan, basın özgürlüğüne kadar uzanan bir demokratik, soysal ve hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirerek” üst sıralarda sağlam bir yer tutmaktan geçiyordu.

Mesela ve eğer bir ülke “Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, “Parasındaki değer kaybı ile yüksek enflasyon toplumun büyük çoğunluğunu fakirleştirirken, asgari ücrette ‘Avrupa Birliği ülkeleri arasında’ son sıradaki Bulgaristan’ın bile gerisine düşüyorsa” o ülke için ne kadar “itibarlı” denilebilirdi?

Eurostat verilerine göre, “1 Ocak 2021 itibariyle en yüksek brüt asgari ücret 2202 Euro ile Lüksemburg’da olurken,” son sırada 332 Euro ile Bulgaristan vardı.

Aynı tarihte, Türkiye “3 bin 577 liralık brüt asgari ücret 392 Euro ettiği için, Bulgaristan’ın önünde yer alıyordu.

Ekimde ise “10,85’lik Euro/TL kuruna göre” Türkiye’de brüt asgari ücret 329 Euro seviyesi ile yaklaşık 10 ayda Euro cinsi olarak yüzde 16 oranında eridi ve 260 Euro seviyesine indi. Yunanistan’da seviye 758 Euro.

AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri içinde ise Arnavutluk, 245 Euro ile “en düşük asgari ücretin sahibi” Avrupa ülkesi. Kuzey Makedonya 359 Euro, Karadağ da 331 Euro ile üzerimizde yer alıyorlar.

Bitmedi; Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FAFT), Türkiye’yi, Ürdün ve Mali ile beraber kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu “Gri Liste”ye aldı,

Bu karardan sonra AB ülkelerinin Türkiye’yi “kendi kara para aklama ile mücadele” listelerine alması gündeme gelebilir.

Mayıs ayında yayınlanan bir IMF araştırmasına göre, Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler bulunduğu FATF gri listesi, “bir ülkenin sermaye girişleri üzerinde” büyük ve önemli bir etkiye sahip.

85 Milyonluk Türkiye için üzücü bir tablo!..