Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, yeni tip korona virüs salgını, enerji fiyatlarındaki artış, ticaret, hukukun üstünlüğü, iklim ve göç konularını da içeren başlıkları görüşmek üzere yarın Brüksel’de toplanıyor. Brüksel’de üye 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen zirve toplantısı iki gün sürecek.
Liderler, ilk oturumda enerji fiyatlarındaki artışı ele alacak. AB Komisyonu, geçen hafta, üye ülkelerin artan enerji fiyatlarına karşı Birlik hukukuyla uyumlu uygulayabilecekleri tedbirleri içeren bir paket açıklamıştı. Liderler, vatandaşlara ve işletmelere artan gaz ve elektrik faturaları konusunda nasıl destek olunabileceğini tartışacak.
Liderler, covid-19 salgınında mevcut epidemiyolojik durumu değerlendirecek. Bu noktada liderlerin 3. doz “hatırlatma aşısı” uygulanması, aşı konusunda çekimserliğin giderilmesi ve yanlış bilgilendirmeye karşı neler yapılabileceğini görüşmesi planlanıyor.
İlk günün son gündem konusunu bazı AB ülkelerinin talebi üzerine hukukun üstünlüğü oluşturacak. Liderler, Polonya Anayasa Mahkemesinin 8 Ekim’de ülkenin “ulusal yasalarının bazı AB yasalarından önce geldiğine” yönelik kararı üzerine başlayan tartışmayı masaya yatıracak.
Liderler, akşam yemeğinde ticaret stratejisini değerlendirecek. Bu noktada AB’nin Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ın üyeleri olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ve Çin’le müzakere ettiği ticaret anlaşmalarının onay süreçlerindeki tıkanıklığın nasıl giderileceği tartışılacak.
Liderlerin bir diğer gündem maddesi de iklim değişikliğiyle mücadele olacak. Ay sonunda İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferansı (COP26) öncesinde durum değerlendirmesi yapacak liderler, AB için ortak duruş belirleyecek ve zirve için hazırlıkları ele alacak.
AB Liderler Zirvesi’nin ikinci günü, göç konusu ve bunun özellikle finansman boyutunun ele alınmasıyla başlayacak. AB sınırlarına yönelik göç hareketleriyle ilgili durum değerlendirmesi yapacak liderler, “bir AB ülkesine ulaşıp sığınma başvurusu yaptıktan sonra başka bir üye ülkede daha aynı süreci başlatmak” anlamına gelen “ikincil hareketleri” azaltmak için çözüm önerilerini tartışacak.
Liderlerin masasındaki son konu dijital dönüşüm olacak. AB liderleri dijital dönüşümün, ekonomik büyümeye, istihdama ve rekabetçiliğe katkısına odaklanacak. Liderler, bu alanda atılacak adımları ve siber güvenlik konularını tartışacak.