2019 Aralık ayında Çin tarafından Dünya’ya duyurulan, 2020 Mart ayında da Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını alışverişten, sosyal ilişkilere, siyasetten, ekonomiye kadar insanlığa dair her ne varsa köklü değişikliklere yol açarak, yepyeni bir yaşam şekli edinilmesine sebep oldu. En temel değişikliklerden birisi de temizlik alışkanlıklarımızda yaşanırken dezenfektanlar günlük rutinimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dezenfektan kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, başta artan cilt hastalıkları olmak üzere birçok yeni sorunla karşılaşıldı. Bu sorunlardan bir tanesi de dezenfektanların içerdiği alkolün sebep olduğu hukuki problemlerdir.
Etil alkol bazlı dezenfektan kullanımının bir etkisi olabilecek bu durumla ilgili gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde birçok çalışma yapıldı. Bu çalışmalarda etil alkol içeren kişisel bakım ürünlerinden, gargaralara, astım ilaçlarından, dezenfektanlara kadar birçok maddenin alkolmetre cihazlarına etkisi araştırıldı. Yapılan araştırmalar, kullanılan maddenin içerdiği etil alkol miktarına ve kullanım sonrası ile alkolmetreye üfleme arasında geçen süreye bağlı olarak çeşitli oranlarda yalancı pozitif değerlerin olabileceğini bilimsel olarak ortaya çıkardı. Etil alkol içeren maddelerin yol açtığı bu etkinin ise maksimum 15 dakikalık açık hava solunumu sonunda yasal sınırların altına düştüğü hatta sıfırlandığı belirtilirken ispopropil alkol içeren maddelerin ise böyle bir etkiye yol açmadığı görüldü.
Pandemi sürecinin devam edeceği ve dezenfektan kullanımının da rutinimizden çıkmayacağı göz önüne alındığında, yaşanabilecek hukuki ve cezai mağduriyetlerin önüne geçmek adına basit ama etkili çeşitli önlemlerin alınması gerekir.
Özellikle kolluk kuvvetlerince yapılan testlerde vatandaşların pozitif gelen üfleme testlerine bu yönde bir itirazları olduğunda, 15 dakikalık açık havada bekleme sonrası testin yeniden tekrar edilmesine dair yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
İsopropil bazlı dezenfektanların alkolmetre cihazlarını etkilememesi dolayısıyla başta trafikte olmak üzere alkolün hukuki problem yaratacağı alanlarda, etil alkol değil isopropil alkol bazlı dezenfektan kullanımının mağduriyetlerin önüne geçebileceği vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmalıdır.