Dünya’da, “Delta kabusu” alarmı!

Tüm dünyayı sarsan coronavirüs salgınında aşılama uygulamaları hızla devam ederken baskın virüs haline gelen Delta varyantı nedeniyle vaka sayıları hızla yükselmeye başladı. Aşılamanın yüksek olduğu ülkelerde bile vaka sayısı artışa geçti, ülkeler de “Delta alarmına” geçti.

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı hızla yayılıyor. Delta varyantı coronavirüsün bilindik semptomlarından farklı seyrediyor. Uzmanlara göre Delta varyantının semptomlarında ilk sıralarda baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük geliyor. Tat ve koku alamama ise Delta varyantı semptomları arasında görülmüyor. Daha çok soğuk algınlığı özelliklerini taşıyor.

Türkiye’de bir haftada üçe katlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Delta varyantının 36 ilde 750 kişide tespit edildiğini açıkladı. Geçen hafta 30 ilde görülen Delta varyantı vaka sayısı üç kat arttı. Tespit edilen üç ildeki üç vakanın dışında yeni “delta plus varyantı” ise belirlenmedi.

Toplam vaka sayılarındaki artışa da dikkat çeken Koca, “Son bir haftaya baktığımızda özellikle düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonunun bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

Fahrettin Koca, toplumsal bağışıklığın yüzde 70 ya da 80’e ulaştığında salgının biteceğini ve normal hayata dönüleceğini de söyledi.

Aşı programında yeni düzenleme

Kurban Bayramı’nda alınacak önlemlerin görüşüldüğü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Aşının gerekli olduğunun” altını çizerek  “Maalesef vaka sayısı artan illerimizle aşılanma oranı arasında benzerlik var. Birkaç istisna dışında aşı olma oranı düşük olan illerimizde vaka sayıları bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor” dedi.

Vatandaşlardan dikkatli olmalarını isteyen ve aşı olmanın yanında tedbirlere de uyulması gerektiğini hatırlatan Koca, aşılama programında güncelleme yaptıklarını da duyurdu. Koca’nın açıkladığı yeni düzenlemeye göre Sinovac aşısını olanlar 2’nci doz aşılarını 4 hafta sonra, BioNTech aşısı olanlar ise 2’nci doz aşılarını ilk dozdan 3 hafta sonra yaptırabilecek.

Şimdiye kadar 60 milyon dozdan fazla aşı uyguladıklarını aktaran Koca, “Başından beri bayramdan önce tüm 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın en az bir doz aşısını uygulamak istediğimizi ve bayrama böyle ulaşmayı hedef olarak belirledik. Haritada rengi maviye dönen illerimiz bizi heyecanlandırıyor ve salgından kurtuluşun umudunu ifade ediyor” diye sözlerini sürdürdü.

Coronavirüs tablosu

Coronavirüs tablosuna göre Perşembe (15 Temmuz) akşamı itibariyle son 24 saatte 7 bin 304 vaka tespit edilirken, 48 kişi hayatını kaybetti.

*****

“PANDEMİ BİTMEDİ, REHAVETE KAPILMAMAK GEREKİYOR“

Lütfü Çamlı (İzmir Tabip Odası Başkanı)- Delta varyantının yeni bir pike yol açabileceğine dair öngörüler var. İzmir Tabip Odası olarak çok daha önceden bu normalleşme süreci adı altında önlemlerin neredeyse tamamının kaldırılması sürecinde bu tehdide, bu tehlikeye dikkat çekmiş ve bununla ilgili mutlaka önlemler alınması gerektiğini söylemiştik. Geldiğimiz süreçte bütün dünyada baskın olmaya başlayan bu varyantın ülkemizde de giderek arttığı şeklinde duyumlarımız var. Her ne kadar resmi rakamlardan kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapılmasa da şu andaki görülmeye başlayan vaka artışlarının büyük ölçüde delta varyantına ait olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yetkililer bu konuda delta varyantına ait yapılan testler, bu testlerin sonuçları konusunda bir aydınlatma yapmıyorlar. Normal PCR testlerinde saptanan bir durum olmanın ötesinde özel bir takım işlemler yapılması gerekiyor. Bunlar de ne ölçüde yapılıyor? Ne kadar örnekleme yapılıyor? Diğer varyantlar açısından araştırma yapılıyor mu? Bunları bilmiyoruz. Ancak İzmir’de geçtiğimiz aylarda PCR pozitif olguların yaklaşık yüzde 80’i hatta 90’ını İngiltere varyantı denilen alfa varyantı oluştururken şu anda bu varyantın olguların ancak yüzde 35’inden sorumlu olduğunu görüyoruz. Yüzde 65’inin kaynağının ne olduğu konusunda bir bilgimiz yok. Türkiye çapında da bu durum benzer bir şekildedir.

Pandeminin uzaması salgının devam etmesi durumunda yeni varyantların ortaya çıkması beklenen bir olay. Pandeminin kontrol altına alınması ve toplumsal bağışıklığın sağlanması yeni varyantların ortaya çıkışında bir engel oluşturacaktır. Delta varyantına karşı aşıların koruyuculuğu konusunda henüz bütün aşılar için bilgilerimiz yok. Ancak bir takım ön çalışmaların sonuçları var. Örneğin Biontech aşısının tek dozda yüzde 30, iki dozda yaklaşık yüzde 75’ler düzeyinde bir koruma sağladığı belirtiliyor. Aşı olanlardan delta varyantına yakalananlar olsa bile hastalığın ağır geçirilme ya da vefatla sonuçlanma oranları çok düşük. O yüzden delta varyantına karşı yapılacak en doğru iş hızlı bir şekilde toplumsal bağışıklığı sağlayacak oranlara çıkacak bir aşılama ve asla rehavete kapılmamak. “Pandemi bitti, pandemi geçti” diyerek fiziksel mesafe kuralının uygulanmadığı, her şey normalmiş algısında yaşamaya devam etmek büyük bir hata olacaktır.