90’ıncı Fuar’ın ve Kültür Zirvesi’nin önemi

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), tarihsel süreçte İzmir’in, Ege’nin ve ülkemizin en önde gelen etkinliklerindendir. Bir anlamda geçmişten günümüze uzanan ve bugünden geleceğe uzanacak tarihsel köprüdür. İşte bu önemli etkinliğin, bu yıl 90’ıncısını yaşayacağız.

Geçmişte fuarcılığa emek vermiş, katkı sunmuş bir İzmirli olarak; doğrusu İEF’den her söz açılışında yürek tellerimiz titreşir. Aslında İzmirliler olarak, hangimizin bu güzel ve anlamlı birliktelikle ilgili duyarlılığı ve ilginç anısı yoktur ki!..

90’ıncı Fuar’a hazır mıyız?

Böylesi derin tarihsel geçmişlere sahip organizasyonların ve kurumların yaşam sürecinde, onar yıllı zaman dilimlerinin apayrı bir önemi vardır. Dolayısıyla bu on yıllık dönemeçler, çok daha etkili ve güçlü biçimde yaşanır, kutlanır. 3-12 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 90’ıncı Fuar’a bu bağlamda yaklaşmak gerekiyor. 90’ıncı yıl, anlamına ve önemine uygun biçimde kutlanmalı ve yaşanmalıdır.

İster istemez bu aşamada, İzmir ve İzmirliler olarak bu büyük olaya hazır mıyız, diye sormadan edemiyoruz. Bu soruyu, geçmişte İzmir Fuarı’nın yönetiminde bulunmuş olmanın getirdiği bir duyarlılığın ve sorumluluğun gereği olarak da anımsatmak istiyoruz. Çünkü 1,5 aylık bir zaman dilimi kalmasına karşın, konunun henüz yeterince gündeme gelmediğini görüyoruz ve düşünüyoruz.

İEF; yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin de bir değeridir

Oysa 90’ıncı yılını yaşayacağımız İEF, yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin de bir değeridir. İzmir’in ve Türkiye’nin aydınlık penceresidir. Yaşadığımız bu zor ve zorlu dönemde, bu aydınlık pencereden daha çok ışık saçılmalıdır!.. Türkiye Cumhuriyeti, 100’üncü yılını kutlamaya hazırlanırken; tarihsel süreçte onun en etkin okulu ve vitrini olan İEF’in 90’ıncı yılı, bu büyük olayla buluşturulmalı ve ortaklaştırılmalıdır.

İEF’in 90’ıncı yılı, tüm ülkeye mâl edilmelidir. Biz, içtenlikle böyle düşünüyor ve konuya böylesine yürekten yaklaşıyoruz. Ancak bırakın Türkiye’yi, İzmir’in ve İzmirlilerin bile 90’ıncı yıldan yeterince haberli olmadığını düşünüyoruz. İzmir’de hangi kurum ve kuruluşların, 90’ıncı yılla ilgili özgün ve zengin bir hazırlığı vardır? Doğrusu, bu sorunun yanıtını merak ediyoruz.

Uluslararası Kültür Zirvesi

Bugünlerde bizi heyecanlandıran bir başka olay, İBB Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla, kentimizde gerçekleştirilecek uluslararası kültür zirvesi… Dünyanın birçok farklı bölgesinden çok sayıda konuğun katılacağı bu etkinliği, çok önemsiyor ve değerli buluyoruz. Zirveyi, İzmir için anlamlı bir kazanıma dönüştürmek gerektiğini düşünüyoruz.

9-11 Eylül tarihlerinde İzmir’de yapılacak Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Örgütü (UCLG) Kültür Zirvesi’nin teması,‘Kültür: Geleceğimizi Kurarken’ olarak belirlendi. Bu zirveden hareketle, kültürel ve sosyal etkinliklerle ilgili bazı düşünce ve önerilerimizi, ilgililerle ve okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

İlkeli, nitelikli ve kitlesel

Gördüğümüz ve izlediğimiz kadarıyla, başta İBB’nin etkinlikleriolmak üzere, yerelde çok sayıda etkinlik yapılmakta ve bunlar birbirine karışmaktadır. Çoğunlukla yeterince duyurulamadığından, kitlesel katılım da sağlanamamaktadır. Oysa bu etkinlikler planlanıp hazırlanırken, daha özenli davranılmalı ve seçici olunmalıdır. Sayıca çok etkinlik yapılması değil, kente ve kentliye mâl olan etkinlik yapılması önemlidir. Etkinliklerin iyi hazırlanmış, ayrıntılı çalışılmış ve hepsinden önemlisi en geniş kitleye duyurulmuş; ilkeli, nitelikli ve kitlesel olması hedeflenmelidir. Böylece, harcanan emek ve bütçe hedefine ulaşmış olur. Sözün özü, ‘atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmelidir!’

Burada, merkezi yönetimin ‘tasarruf’ gerekçesiyle yerel yönetimlere getirdiği faaliyet kısıtlamalarına da dikkat çekmek istiyoruz. Bu durumun, özellikle muhalif belediyelere yönelik bir engelleme oluşturacağını ve aynı zamanda pratikte muhalif yerel yöneticilerin tepesinde sallanan bir ‘Demokles’in kılıcı’ olacağını düşünüyoruz.

MARBLE Fuarı’nı yeniden zıplatmak

İzmir’in ekonomisinde ve fuarcılığında, Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın (MARBLE) önemli bir yeri vardır. MARBLE, İzmir’e ait değerli bir markadır. İşte bu önemli fuar, 25-28 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek. Fuar’dan bir gün önce de 24 Ağustos’ta, 6’ncı Uluslararası Taş Kongresi toplanacak.

Pandemi sürecinden, diğer ihtisas fuarları gibi MARBLE da olumsuz etkilenmiştir. Bu olumsuz etkilenme, sektörün özellikleri nedeniyle daha da büyük olmuştur. Dolayısıyla, MARBLE daha çok sahiplenilmeli ve yeniden hareketlendirilmelidir.