Hazır yemek veya toplu yemek sektörünün sanayi odasında temsil edilmediği günlerdi. Yani sektörden sayılmadığı zamanlardı… Hüseyin Bozdağ ve arkadaşlarının bunun mücadelesini yaptığı yıllardı. Sektörün sektör sayılması için mücadele İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği bünyesinde veriliyordu. İşte o günlerde sektörün Türkiye çapında örgütlenmesi gündeme gelmişti. Birkaç ilde daha yemek sanayicileri bir araya geldi. Ve Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) kuruldu.
Sektörün mücadelesi Türkiye çapına yayıldı. Sektör yavaş yavaş bütün kurum ve kuruluşlarda temsil edilmeye başlandı. İlk günden beri hazır yemek veya toplu yemek sektörünün bir sektör olduğunu savunan Hüseyin Bozdağ geçtiğimiz günlerde yeniden YESİDEF başkanlığına getirildi.
Sektörün atom karıncası yeniden YESİDEF’te bayrağı devraldı. Hem de Sedat Zincirkıran’ın da yer aldığı tek liste ile gidilen seçimde başkanlığa seçildi. Bozdağ, 2013-2015 yıllarında da YESİDEF Genel Başkanlığı’nı yapmış ve görevi Sedat Zincirkıran’a devretmişti. 2015-2021 döneminde 6 yıldır YESİDEF Genel Başkanlığı yapan Sedat Zincirkıran ile Hüseyin Bozdağ, yeniden halef-selef oldular. Zincirkıran 6 yıl önce aldığı görevi yeniden Bozdağ’a devretmiş oldu.
YSEDİEF Genel Başkanlığı’na seçilen Hüseyin Bozdağ, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi. Hadımköy Arnavutköy Sanayici İşadamları Derneği Başkanı, DEİK Türkiye Katar İş Konseyi Üyesi… Yaklaşık 5 bin firmayı temsil eden YESİDEF’in sektörde 400 bin çalışanı olduğunu söyleyen Hüseyin Bozdağ yeni döneme ilişkin şu mesajları verdi:
. “Türkiye pandemi dolayısıyla zor bir dönemden geçiyor. Bu zor dönemde sektör adına önemli çalışmalar yapan Sedat Zincirkıran’a teşekkür ediyorum. Zincirkıran pandemiden en fazla etkilenen hizmet sektörünün bir parçası olan sektörümüzün bu dönemi atlatması için çaba gösterdi ve süreci çok iyi yönetti.”
. “Bütün çabalara karşın, bütün sektörler gibi pandemi döneminde kapanmalar oldu ve bu durum Federasyon’a bağlı dernekleri de etkiledi. Federasyon olarak önce kapanan derneklerimizle ilgileneceğiz.”
. “81 ile de dokunmak istiyoruz. Yemek sanayisinin güçlü olmadığı illerde bölge dernekleri kurarak her yerde var olacağız. Derneklerimizin bulundukları illerde sanayi odaları ile yakın çalışmalarını sağlayacağız.”
. “Kamu ile ilişkilerin geliştirilmesi de önceliklerimiz arasındadır. Kısa süre içinde bütün derneklerimizi sektörü bir araya getirerek sorunları ve çözüm yollarını ortaya koyacağız. Pandemi sürecinde büyük kayıplar yaşandı. Açılma kararların ardından yaşanan hareketliliğin iyi değerlendirilmesi gerekir. Bunun için çalışacağız.”
. “Amacımız, sektörümüzü güçlü bir biçimde ayağa kaldırmaktır. Yemek sanayicileri olarak biz sadece Türkiye’yi değil dünyayı doyurmaya talibiz. Firmalarımızın yurt dışına açılmalarına da katkı sağlayacağız.”
. “Toparlanmanın ardından kısa dönem içinde sektör olarak yurtiçi işlerde yüzde 10, yurtdışı işlerde yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz. Enflasyon dolayısıyla yaşadığımız ciddi fiyatlama sıkıntısı var. Sözleşmelerimiz yıllık. Oysa özellikle gıda fiyatları hızlı yükseliş gösteriyor. Bu sorunu bir şekilde aşmamız gerekiyor. Çalışma konularımızın başında bu sorunun geldiğini de belirtmek isterim.”
Hüseyin Bozdağ’ın dünyayı doyurma açıklaması aslında yarım kalmış bir hikaye… Geçtiğimiz yıllarda bir yandan sektörün sanayi odalarında temsil edilmesi için çalışmalar yapılırken bir yandan Avrupa Catering Birliği ile irtibat kuruldu. O yıllarda önemli görüşmeler yapıldı. Hatta İstanbul’da uluslararası bir toplantıya ev sahipliği bile yapıldı.
Katar’a yemek satmayı başaran Hüseyin Bozdağ şimdi dünyaya açılma hikayesini yeniden başlatıyor. Umarız bu çalışma sektöre bir başarı hikayesini olarak yeniden döner.
………………………………
Sektör sıkıntıları Ömer Karadeniz ile aşmaya karar verdi
Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği, Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği, Kompozit Sanayicileri Derneği ile Plastik Sanayicileri Derneği bünyesinde toplamda bin 500’e yakın plastik sanayi işletmesinin temsil edildiği PLASFED Genel Kurulu yapıldı. Plastik sektöre çok tartışmalı bir dönemden geçiyor. Birçok alanda büyük sıkıntılar yaşanıyor sektörde… İşte bu sıkıntılı Başkan Ömer Karadeniz’e yeniden görev verildi.
Ömer Karadeniz’de yeniden kendisini başkanlığa getiren sektöre PLASFED olarak herkesin ortak sesi olmaya devam edecekleri mesajı verdi ve şu noktaların altını çizdi:
. “Gelecek süreçte de sektörümüz Avrupa Yeşil Mutabakatı, tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması, sınırda karbon düzenlemesi gibi zorlu sınavlar verecek. Bu süreçlerde sektörümüzün ve sektörümüzü temsil eden tüm sivil inisiyatiflerin tek ses olması büyük önem arz ediyor. Sektörün çatı kuruluşu olarak gelecek dönemde de plastik sektörünün ortak sesi olmaya ve tüm kurumlar arasında eşgüdümlü bir çalışmanın yakalanmasına önem göstereceğiz.”
TOBB Ambalaj Sanayi Meclisi Başkanı ve aynı zamanda İSO İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Mustafa Tacir, plastik sektörünün duayeni Muammer Yüceler ve İKMİB İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de katıldığı genel kurulda birliktelik mesajı verildi.
Yeni yönetim kurulu üyeleri
Ömer Karadeniz, Şener Gençer, Tolga Kutluğ, Yusuf Özkan, Kağan Yeşil, Selçuk Gülsün, Berat Güzelel, Ayhan Çatalkaya, Hakan Efe, Tarık Özdemir, Burak Darcan, Oğuz Han Gürlek, Ömer Beğendik, Anıl Türksoy, Halil Gökhan Can, Mehmet Kazım Sertdemir, Mustafa Yükselen, Cemal Koçer, Serkan Us, Murat Doğan, Ömer Köstek, Burç Angan
Yeni denetim kurulu üyeleri
Kenan Benliler, Hüseyin Yücel, Özgür Sönmez, Melih Ateşcan, Lütfü Büyükkasap, Muharrem Akyıldız