“13 yaşındaki kız çocuğunun ideallerinden korkuyorlar”

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “13 yaşındaki Merve Akpınar’ın öğrencisi olduğu Konuklu İmam Hatip Ortaokulu’na, verdiği röportajdan dolayı alınmamasını” Meclis gündemine taşıdı.

      CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

      CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Şanlıurfa’nın Haliliye İlçesi’nde beden öğretmenleri öncülüğünde hentbola başlayan ve geçen günlerde verdiği röportajla Türkiye’nin gündemine oturan 13 yaşındaki Merve Akpınar’ın, öğrencisi olduğu Konuklu İmam Hatip Ortaokulu’na okulu tanıtmak için beraberindeki gazetecilerle gittiğini ancak okul idarecileri tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatıyla okula alınmadığını ifade etti.

       “Bunun sebebinin Hentbol Federasyonu’nun davetlisi olarak gittiği Ankara’da vermiş olduğu röportaj olduğu açık ve nettir.” diyen CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:

        “O röportajında Merve kızımız diyor ki; ‘Hentbola ilk başladığımda (sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın) diyerek beni dışladılar. Sonra ben de (Hayır, ben neden oynamayayım?) dedim. O zaman kendime bir söz verdim, (köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim) diye. Hem kendim çalışacağım hem kendi mesleğimi yapacağım hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan hep spora devam ettim, hiç bırakmayı da düşünmüyorum.’

       Bu sözlerden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İmam Hatipliler rahatsız olmuş, hentbol oynamak isteyip salon istedi diye Merve kızımız Urfa’da hedef gösteriliyor. 13 yaşındaki bir kız çocuğunun ideallerinden korkar hale gelen bu karanlık zihniyetle mücadele edeceğiz. Merve’nin çıkardığı bu ses; çağdaş, laik, demokratik Cumhuriyet’in sesidir. Bu sözlerle gurur duyduk, umutlarımız yeşerdi.”

– “Sadece köyündeki değil, tüm kız çocuklarına umut oldu”

        TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Merve’nin, cesareti ve azmiyle tüm kız çocuklarına umut olduğunu belirterek, “Bizim görevimiz de bu kız çocuklarının yanında olmak ve onları desteklemek. Biz destekleyeceğiz ki her türlü bağnazlık ve gericilik, cinsiyete dayalı ayrımcılık barınamasın bu topraklarda. Şort da giyersin, spor da yaparsın, mesleğini de yaparsın. Sen hayallerinin peşinde koş. Sen tanımasan da görmesen de sana destek olan milyonlar var arkanda.” dedi.  

  • “13 yaşında bir kız çocuğuna yaşatılanlar hakkında etkin bir soruşturma yürütülmelidir”

       CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, şunları belirtti:

       “13 yaşındaki kız çocuğunu, sırf ‘spor yapmak istiyor’ diye hedefe koyan bu karanlık zihniyetlerle her zaman her yerde mücadele etmek boynumuzun borcu. Cumhuriyet’in temel ilkelerine bağlı Milli Eğitim Bakanlığı da bu gerici zihniyetle mücadele etmek zorunda. Bakan Ziya Selçuk’un samimiyetle, 13 yaşında bir kız çocuğuna yaşatılanlar hakkında etkin bir soruşturma yürütmesini bekliyoruz.

        Haliliye İlçe Milli Eğitim Müdürü ve olaya karışan Konuklu İmam Hatip Ortaokulu idarecileri derhal görevden alınmalıdır. Takipçisiyiz…”