Tüm İzmir’i kanser edecek kadar asbest ve zehirli madde geliyor

Yoğun asbest içerdiği belirtilen Brezilya’nın en büyük savaş gemisi Sao Paulo, sökülmek üzere Türkiye’ye getiriliyor. ASUD, karara sert tepki gösterdi.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) yayınladığı açıklama ile gemi sökümünden ortaya çıkacak asbest ve zehirli maddelerin halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.


ASUD tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sao Paulo operasyonda olan dünyanın en eski uçak gemisiydi. Gemi 1960 yılında denize indirildi ve 1963-2000 yılları arasında Fransız donanmasına FS Foch adı altında hizmet verdi. Fransız kimliği altında, 32.800 tonluk ve 265 metre uzunluğundaki gemi Afrika’daki muhabere cephelerinde faaliyet gösteriyordu. Eylül 2000 tarihinde Fransa tarafından Brezilya donanmasına satıldı. Brezilya, Şubat 2017’de, uçak gemisini güncellemekten vazgeçtikten sonra, deniz komutanlığı Sao Paulo’yu kalıcı olarak devre dışı bırakmaya karar verdi.

Brezilya donanmasına ait geminin gövdesi geçen 12 Mart Cuma günü 10.550.000.00 R dolar karşılığında (Yaklaşık 1.818.000 USD) açık artırmaya çıkarıldı. Tekne, Türk firması Sök Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen etkinliğe katılan Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındı.


Sao Paulo’nun Türkiye’de sökülmek üzere gönderilmesi, çevreci gruplar için büyük bir rahatlama ve aynı zamanda Brezilya’yı olası diplomatik ambargolardan kurtarıyor. Geminin nerede ve nasıl söküleceğine dair son söz, Eylül 2000’de kullanılan uçak gemisinin Brezilya donanmasına satan Fransa’dan. İki ülke arasında imzalanan anlaşmadaki bir maddede, ‘geminin Avrupa Birliği onaylı geri dönüşüm tesislerinde güvenli ve çevreye uygun bir şekilde sökülebilir’ madde olması. Sözleşmedeki bu detay, uçak gemisinin AB sertifikası olmayan Güney Asya’da hurdaya gönderilmesini engelliyor. Genelde gemi sökümleri 5. SINIF ÜLKELERE gönderiliyor.


Özellikle 1960 yapımı olan bu gemide yüksek miktarda asbest ve tehlikeli madde olması kuvvetle ihtimaldir.

Denetime açık ve şeffaf yapılacak mı?
Basel sözleşmesi hükümleri uygulandı mı?
Tehlikeli atıkların sınırlar ötesi taşınımının ve bertarafının kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi hükümleri titizlikle uygulandı mı?
Tehlikeli madde envanteri mevcut mudur?
Mevzuata uygun sökülecek mi?
Aliağa’da gemi sökümlerinde derneğimize gelen işçi ve uzman şikayetlerine göre, hassasiyet gösterilmeyen asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında yönetmelik hükümleri uygulanarak sökümde çalışan işçilerin sağlığı korunacak mı?
Son 5 yılda Aliağa’da gemi sökümlerinde kaç asbest bulundu?
Kaç ton asbest bertaraf edildi?
Manisa’daki bertaraf tesisine kaç ton asbest ve tehlikeli madde gönderildi?
Motat kayıtları alındı mı?
Bu konularda endişeliyiz! Bu nedenle ülkemizde çevre ve çalışan sağlığı açısından gemi sökülmesini istemiyoruz.”