Elektrik ve Doğalgaza “yüzde oranı” olarak iki misli zam!

Milyonlarca memur, memur emeklisi, Sosyal Güvenlik Kurumu emeklisi, Temmuz ayında alacağı zammı heyecanla ve ümitle beklerken elektik ve doğalgaza zam geldi. 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere konut ve işyerlerinde kullanılan elektriğin fiyatına yüzde 15 zam geldi. Yılbaşından bu yana elektrik fiyatlarındaki artış, yüzde 21 oldu. Yine 1 Temmuz itibariyle konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatına yüzde 12, sanayide kullanılan gazın fiyatına yüzde 20 zam yapıldı. Doğalgaz fiyatları yılbaşından bu yana her ay yüzde 1 artıyordu.

Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar en çok memur, emekli, dul ve yetim gibi dargelirli kesimi etkilemesi bekleniyor. Bu kesim yılın ikinci zammını Temmuz ayında alacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı Haziran ayı enflasyon oranının ardından 2021’in ilk altı aylık enflasyonu kadar zam alacak. İlk 5 aylık enflasyon yüzde 6,25 oldu. SGK emeklisinin zammı, bu rakama Haziran ayı enflasyon oranının da eklenmesiyle belirlenecek. Bu oranın yüzde 7 civarında olması bekleniyor.

Temmuzda SGK emeklisinin alacağı yüzde 7 civarındaki zam daha cebine girmeden elektrik ve doğalgaz zammıyla uçmuş oldu. TÜİK’in “ay ay mal / ürün/ hizmet sepetlerini değiştirerek bulduğu ‘makyajlı’ 6 aylık enflasyon rakamlarına bağlı olarak, milyonlara yapılacak temmuz zamlarının ‘yüzde’ oranının, elektrik ve doğalgaz zamlarının ‘yüzde oranının yarısı kadar’ olabileceği” tahmin ediliyor.

Son zamla beraber elektrik fiyatı son 3 buçuk yılda yüzde 122 yükselmiş oldu. Ocak 2018’de 100 kilovatsaat elektrik vergiler dahil 41.19 liraydı. Gelen zam ile birlikte mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil 91,56 TL ödenecek. Son zamla beraber elektriğe bu yıl 2. kez zam yapılmış oldu. Ocak ayında elektriğe yüzde 6 zam gelmişti. Doğalgaza ise 2021’de her ay zam geldi. Yani son zam yılın 7’nci zammı oldu. Önceki 6 zammın tamamı yüzde 1 oranındaydı.

Emeklilerin “Geçinemiyoruz, asgari ücretten az maaş alan milyonlarca emekli var” diyerek dertlerini anlatmak için açıklama yapma isteklerine polis müdahale etmişti. Emeklilerin zam taleplerinin hemen ertesinde, elektrik ve doğalgaza zam gelmesi dikkat çekti. Kamuoyunun cevap beklediği bir soru var; “Elektrik / doğalgaz zamlarıyla hayata geçecek yeni zam furyası ‘yoksulluk sınırının altına’ kaç milyon vatandaşı daha itecek?..”

*******

“SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ!”

Demir Salih Yenidoğan (Türkiye Emekliler Derneği İzmir Şube Başkanı)- Ne görüş beyan edelim ki! Ne diyebiliriz ki? Yazıktır günahtır… Bizim genel merkezimizin veyahut bizim emeklilerimizin istemiş olduğu seyyanen zamdır. Seyyanen zam “eşit zam” anlamına geliyor. Yani bir grup çalışana yapılacak olan maaş artışının eşit olarak yapılmasıdır. Burada maaş zammı, yüzdelik dilimlere göre değil eşit miktarda yapılır. Yüzdelik olarak yapılan zamlar kişinin aldığı maaşa göre farklılık gösterirken, seyyanen zamlar herkes için eşit miktarda alınan zamdır. Bunun yapılmasını talep ediyorduk. Ama gündeme alınmadı. Yine yüzdelerle uğraşılıyor. Bizim genel merkezimiz bunu devamlı yansıttı. “Yüzde 50 zam istemiyoruz, seyyanen zam yapılmasını talep ediyoruz.” diyoruz. Seyyanen olursa ortalık biraz daha toparlanır diye düşünüyoruz. Bizim emeklimizin yaşı 60’ın üstü, 70-75-80 yaşındaki insanlar… Zaten gençlerimiz bile zor toparlıyor kendini. Biz gazetelerle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Pandemi de çok etkiledi, rahatsız etti. Her ay genel merkez tarafından çıkardığımız bir dergimiz var. Burada istenilenler, yapılanlar yer alıyor. İsteğimiz seyyanen zam yapılması! Yüzde 12 doğalgaza, yüzde 15 elektriğe geldi. Daha nelere ne kadar zam gelecek bilmiyoruz.  Allah şimdiden sonra gelecek olan nesillerimizin yardımcısı olsun. Çünkü bizler emekli olduk. 3-5, ama öyle ama böyle geçinmeye çalışıyoruz. Fakat gelecek olan neslin işi çok zor.