Türkiye bir adım geriye..!

Türkiye’de Onur Yürüyüşleri’nde yaşanan rezaletler tüm dünyanın gündemine oturdu. İsviçre’den Meksika’ya tüm halkın özgürce kutladığı ve gerçekleştirdiği Onur Yürüyüşleri Türkiye’de şiddetle son buldu.

Önde gelen haber ajanslarından Reuters, yaşananları ve polis müdahalelerini gündemine taşırken “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girememesinin en büyük sebeplerinden biri insan hakları. Bu olaylar da insan hakları ihlaline büyük bir örnek oluşturdu.” dedi.

Perşembe günü, Macaristan’da eşcinselliği teşvik ettiği düşüncesiyle okullarda bazı eşyaların dağıtımını yasaklayan bir yasa tasarısının onaylanması üzerine, AB liderlerinin çoğu harekete geçerek Macar hükümetine bir mektup yazmış ve LGBTQ+ topluluğuna karşı ayrımcılıkla mücadeleye devam etme sözü vermişti.

AB liderlerinin tutumu buyken, Türkiye gerici bir ülke tablosu oluşturarak Avrupa Birliği üyeliğinden bir adım daha uzaklaştı.

Global Voices da Maçka parkında Onur Haftası’nda düzenlenen vegan pikniğe düzenlenen polis hareketini gündemine taşıdı.

Aslında Heybeliada’da yapılmak istenen Onur Haftası pikniği de Adalar Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştı. Salı günü Maçka Parkı’nda yapılmak istenen pikniğe ise önce Şişli Kaymakamlığı tarafından yasak getirilmiş, Kaymakamlık gerekçe olarak “kamu düzenini bozuyor” demişti. Ardından da polis, parkta toplananları darp ederek parktan çıkarmış ve bir kişiyi göz altına almıştı.

Euronews, olaylara ilişkin “Türk makamları son yıllarda defalarca Onur Yürüyüşü etkinliklerini yasakladı. O zamandan önce, geçit törenine binlerce insan katılırdı.” yorumunda bulundu.

Kimi haber sitelerinde İstanbul Onur Yürüyüşü’nün önceki seneler de olduğu gibi Belediye Başkanı tarafından yasaklandığı çıksa da İmamoğlu haberleri yalanlayarak, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasakladığı yürüyüşlere ilişkin, “Herkesin özgürlüğüne saygı duyan birisi olarak toplumun menfaatlerini, toplumun huzurunu sıkıntıya uğratmayan her türlü gösteri ya da haklarını arama, mücadele etme noktasındaki özgürlüklerine saygı duyan bir belediye başkanı ve belediye yönetimi” olunacağının sözünü verdi.

İmamoğlu, ”Biz her bireyin, vatandaşın yaşam haklarına saygı duyan bir belediyecilik anlayışına sahibiz. Hiç kimseyi yaşamı, biçimi, inancı, dünya görüşü ile sorgulayarak ve ayrıştırarak yok sayan bir belediye başkanı asla olmam” dedi.

Sosyal medyada 2021 Onur Yürüyüşü ise şu sözlerle paylaşıldı,

“Kimin kimi öldürdüğü dert olmadı bu ülkede,

Kimin kimi sevdiği kadar.”