Gazeteciler şiddete karşı omuz omuza

AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç’a İstanbul Onur Yürüyüşü sırasında polisin sert müdahalesine karşı gazetecilik örgütlerinin düzenlediği eylemlerin İzmir ayağı gerçekleştirildi.

Konak Meydanı – Hasan Tahsin Anıtı önünde gerçekleşen eyleme İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyeleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, basın meslek örgütü temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Hasan Tahsin Anıtı önünde gerçekleşen eylemde Basın Meslek Örgütleri adına ortak açıklamayı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi okudu.

İçişleri Bakanlığının gösteriler sırasında polislerin görüntülerin alınmayacağına yönelik yasadışı genelgeye tepki gösterilen ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Anayasa ile güvence altına alınan protesto hakkı fiilen yasaklanmış durumda. Geçim sıkıntısı yaşayan, haksızca işten atılan, mahallesine, ormanına, denizine sahip çıkmak isteyen, kimliklerine saldırılmasına karşı çıkan insanlar polis ve jandarma şiddetine uğruyor, seslerini duyuramıyor. İşte hakkını aramak için sokağa çıkan bu yurttaşları haberleştirmek gazetecinin kamusal görevidir.

Ancak meslektaşlarımız toplum adına görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalıyor. İçişleri Bakanlığının gösteriler sırasında polislerin görüntülerinin alınamayacağına yönelik yasadışı genelgesinin ardından, bu şiddet çok daha tehlikeli bir hâl almış durumda.”

Halkın Gerçekleri Öğrenme Hakkı Engelleniyor

Yapılan açıklamada kolluk güçlerinin uyguladığı yasadışı uygulamalara ve haber alma hakkına dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, “Kolluk güçleri bu kanun tanımaz uygulamaları ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır” ifadeleri yer aldı.

İGC Başkanı Dilek Gappi’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz.” sözleriyle noktaladığı açıklama eyleme katılan gazeteciler ve vatandaşlardan büyük alkış aldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın – İş Ekonomi Muhabirleri Derneği, Haber – Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Samsun Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği başta olmak üzere çok sayıda basın meslek örgütünün imzasının yer aldığı açıklamanın ardından gazeteciler fotoğraf makinelerini, mikrofonlarını, kamera ve not defterlerini yere bırakarak alkış ve ıslıklarla gazetecilere yönelik şiddeti protesto etti.