Polis intiharları araştırılsın önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’nin polis intiharlarının araştırılarak, polisleri intihara sürükleyen sorunların tespit edilip çözülmesi ile polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla Meclis’e sunduğu araştırma önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) polis intiharlarının araştırılarak, polisleri intihara sürükleyen sorunların tespit edilip çözülmesi ile polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla araştırılma komisyonu kurulması için önerge verdi. Araştırma önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin karşı oylarıyla reddedildi.

Meclis araştırma önergesini hazırlayan ve CHP grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Murat Bakan, Maçka Parkı’ndaki ve Esenyurt Karakolu’ndaki polis şiddetine dikkat çekerek, “Polisin hukuk dışına çıkması, orantısız güç kullanması, devletin değil bir partinin polisi gibi davranması asla kabul edilemez” diye konuştu. Önerge üzerine aleyhte söz aldığını belirterek konuşan AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ise, “Bu konuların çok gündeme getirilmesi toplumda özentiye yol açmaktadır” dedi.

“Polis sahipsiz?”

Son 6 ay içinde 34 polis memurunun intihar ettiğini söyleyen CHP’li Murat Bakan, “Biz bu intiharların sebeplerini biliyoruz, İçişleri Bakanlığı da biliyor ama kimse bir şey yapmıyor. Polisler feryat ediyor, intihar notları bırakıyor, ‘sosyal hayatımız yok,’ ‘ağır baskı altındayız amirlerimiz bize zulmediyor’ diyor, seslerini duyuramıyor. Polis sahipsiz” dedi.

“Polis sendikası kendisini hükümetlerden, siyasi partilerden ve dini topluluklardan bağımsız görür”

“Polis kurumsal olarak sahipsiz, polisin haklarını koruyacak sendikası yok. Dünyanın her ülkesinde polis sendikası var. Fildişi Sahili’nde var, Nijer’de var, Avrupa’da da var. Almanya’da iki tane polis sendikası var, Avrupa’da Eurocop var Polis Sendikaları Konfederasyonu…” diye konuşan CHP’li Bakan örnek verdiği Almanya’daki polis sendikasıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Polisin ve emekli polisin mesleki, toplumsal, ekonomik, ekolojik ve kültürel çıkarlarını savunur. Sendika her şeyden önce özellikle üyelerinin genel çalıma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, memuriyet ve iş hukukundaki haklarının iyileştirilmesi için çalışır. Polis sendikası kendini hükümetlerden, yönetimlerden, siyasi partilerden ve dini topluluklardan bağımsız görür. Polislik mesleğinin militarist değil, sivil olduğunu savunur ve bu durumu korur. Güvenlik hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkar.”

“Eyy Süleyman Soylu…”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Hangi meslek grubu bir çalışıyorsa, güvenlikle ilgili meslek grupları onun 24 katı çalışmak zorundadır. Polislik bir maaş mesleği değildir, kim öyle düşünüyorsa 1 dakika durmasın” sözlerini eleştiren CHP’li Murat Bakan, “Eyy Süleyman Soylu bu çocuklar maaş için mi şehit oluyor? Bu çocuklar maaş için mi bir emirle ölüme gidiyor? Sana soruyorum Süleyman Soylu; her meslek grubunun insanca yaşamaya hakkı var, dinlenmeye, ailesine zaman ayırmaya hakkı var da polisin mi yok? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 24.maddesi İtalyan polisi için geçerli de Türk polisi için geçerli değil mi? Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kölelik ve zorla çalıştırılma yasağı Alman polisi için geçerli de Türk polisi için geçerli değil mi?” dedi.

“Bu komisyonun kurulmasına burada oy vermezseniz bundan sonraki polis intiharlarının her birinde vebaliniz olur”

CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Giresun’da intihar eden 24 yaşındaki polis memuru Semanur şu notu bıraktı; ‘Ben mesleğime aşıktım, küçük düşürdüler. Tükendim. Ruhumu erittiler Allah’ım sen yardım et sadece sana sığındım rabbim.’ AK Partili ve MHP’li arkadaşlarım size sesleniyorum; polis intiharları için bu araştırma komisyonu kuralım. Şu her konuda bizi kıskanan Avrupa bir de polis haklarıyla ilgili bizi kıskansın. Eğer bu komisyonun kurulmasına burada oy vermezseniz bundan sonraki polis intiharlarının her birinde vebaliniz olur. Bu işin vebali büyük.”

“Bu konuların çok gündeme getirilmesi toplumda özentiye yol açmaktadır”

Önerge üzerine aleyhte söz aldığını belirterek konuşan AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, DSÖ’nün verilere göre yılda 1 milyon kişinin hayatına son verdiğini söyledi, “Elbette bu ortamda tüm meslek gruplarından intiharlar görülebilir. Her gelişim döneminde görülebilen bir irrasyonel bir davranıştır. Bu konuların çok gündeme getirilmesi toplumda özentiye yol açmaktadır” dedi. Polislerin her türlü gelişmesini, yetişmesini fazlasıyla araştırıldığını, incelendiğini ve tedbirler alındığını savunan Dülger, 2020 yılında 112 bin personelle psikolojik görüşme yapıldığı, kurum içinde her yüz bin kişiye yaklaşık 250 psikolog düştüğünü ve şubat 2020’den bu yana 64 bin personelin izne çıkarıldığı ve tedavi altına alındıkları bilgilerini paylaştı.

“Ben yüzlerinde görüyorum; bazıları ne kadar saldırgansa bazıları o kadar mahcup”

HDP adına konuşan Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Avrupa’da 100 bin vatandaşa 340, Türkiye’de 100 bin kişiye 494 polis düşüyor. Ben yüzlerinde görüyorum; bazıları ne kadar saldırgansa bazıları o kadar mahcup aslında. İktidar yandaşlarının suçlarını örtmek polislerin asli görevine dönüştü. Buna itiraz edebilirsiniz ama cevaplamanız gereken sorular var” diyerek intihar eden Silivri Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddialara yönelik sorular yöneltti. Kerestecioğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu baskı rejimi değişmeden hiçbir yurttaşın huzur bulamayacağı ortada. Sadece polisler değil 600’e yakın insan intihar etti. Çare bu iktidara bir an önce son vermektir. Bunun için de çare intihar değil, örgütlenmektir. Yaşamdan asla vazgeçmeyin.”