Biden: “Aşı ol bir bira iç”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden 4 Temmuza kadar ülkedeki yetişkinlerin yüzde yetmişinin aşılanması durumunda herkese birer bira ısmarlayacağını duyurdu. Bu duyurudan sonra ülke genelindeki birçok eyalet aşı karşıtlarına karşıt aşı teşviki başlattı. Başkanlığı öncesinde pandemi ile mücadeleye epey önem veren Başkan Biden seçildiği günden beri en önemli önceliği haline getirdi. Bununla birlikte alınan önlemler sayesinde ülke çapında hastaneye yatış ve ölüm sayısında epey bir düşüş yaşandı. ABD’de toplam vaka sayısı 34 milyonu geçerken, coronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 611 bin.

Gizli servise hastalığın kaynağının araştırılması ve sonuçların halktan gizlenmemesi konusunda da direktif verdiğini söyleyen Başkan Biden “Doğru: Aşı ol, bir bira iç. Bitiş çizgisini geçmemiz için ülke çapındaki herkesin biri araya gelmesi gerekiyor. Size söz veriyorum, bunu yapabiliriz.” dedi.

Beyaz Saraydan yapılan aşı teşvikleri şu yönde: Aşılanmakta olan ve aşılardan iyileşen ebeveynler ve bakıcılar için dört büyük çocuk bakımı sağlayıcısından ücretsiz çocuk bakımı. Ülke genelindeki tüm eczanelerde Cuma gecesi mesai saatleri bu amaç için uzatıldı. Başkan yardımcı Kamala Harris ise berber ve güzellik salonları ile görüştüklerini ve aşı olanların bakımı için görüştüklerini söyledi.

Ülkenin kalbi bu yönlü açıklama yaparken eyaletler ne yapıyor ona bakalım isterseniz. İndiana eyaleti indianada yaşayanlara bir kutu Girl Scout Kurabiyesi vereceğini duyurdu. Benim yaşadığım New York Eyaleti Belediye Başkanı Bill de Blasio dünyaca ünlü hamburger markası Shake Shack ile güç birliği yaptıklarını ve 12 Hazirana kadar burger ya da tavuklu burger alacak olanlara bir kutu Crinkle tarzı patates kızarması ısmarlayacağını duyurdu. Bu arada yılsonuna kadar eğer gezici istasyonlardan birinde aşı yaptırırlarsa birer ShackBurger kazanacaklarını söyledi. 2021 sonuna kadar eğer doughnut severseniz Krispy Kreme’de aşı kartınızı göstererek her gün bir doughnut alabilirsiniz.

Amerika genelinde çok meşhur olan ve ilk çıkış yeri Coney Island olan Nathan’s Famous’da aşı olduğunuz gün bedava bir sosisli sandviç yiyebileceksiniz. Eğer instagramda beni takip ediyorsanız yemek üzerine yaptığım sayfamda Coney Island’a gidip bu meşhur sosislinin tadına bakmış ve küçük bir kritik yazısı yazmıştım.

Annapolis, Maryland’de bulunan Ledo Pizza 30 Hazirana kadar ilk doz aşısını yaptıran tüm Maryland oturumu olan vatandaşlara 20 cm peynirli pizza vereceğini söyledi. Ben bu yazıyı yazdığım sırada Ledo’nun verdiği pizzalar 10 bini geçti. Jose Andres 8 Mayıs ve sonrası aşı olanların aşı kartlarını göstermesi halinde Başkent Washington ve çevresinde bulunan restoran zincirleri Jaleo DC, Jaleo Crystal City, Oyamel, Zeytinyağ ve China Chilcano restoranlarında kullanılmak üzere $50’lık hediye çeki veriyor.

Memorial Day sonrası Miami Ticaret Odası “Shots for Shots” yani “aşıya şerefe” gibi bir kampanya başlattı. Özellikle insanları plaja çekmek istedikleri için buralardaki gezici aşı yerlerinden aşı karşılığı tekila alabiliyorlar. Bu arada 17 Caddeye yakın Kongre Merkezinde aşı olmaları halinde alacakları bir sürü bedava kuponu ile kuru temizleme, lokanta ve alışveriş gibi birçok kupon veriyor.

Bu kadar olası kupon ve bedava yemek ısmarlamaların ardından New York Eyaleti çıtayı epey yukarı taşıdı “Vax and Scratch” yanı “Aşılan ve Kazı” kampanyası ile 18 yaşından büyüklerin eyalet genelinde belirlenen 10 aşı yerinde aşı olmaları durumunda 24- 28 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan piyango çekilişinde 5 milyon dolar ödül kazanacakları bir ödül yaptıklarını söyledi. Kaliforniya Eyaleti ise 15 Haziranda 12 yaşından büyük aşı olan herkesin katılabileceği çekilişte 10 kişiye 1.5 milyon dolar vereceğini duyurdu. Tabi 12 yaşından büyükler ödül kazanmaları halinde paranın 18 yaşına gelene kadar kendi adlarına tutulacağını belirttiler. Oregon’da aşı olan yetişkinler 1 milyon dolar, Haziran ortasından itibaren New Mexico’da aşı olanlar haftalık çekilişlerden 250 bin dolar kazanabilecek. Ağustos sonunda yapacakları çekiliş 5 milyon olacakmış…

Ohio Eyaleti para vermek yerine bir doz aşı olan eyalet sakinlerine, eyalet genelinde bulunan tüm ortaokul, lise ve üniversitelerde 5 öğrenciye tam burs vereceğini ilan etti. Şansı öğrenciler Mayıs 26’dan itibaren her hafta beş hafta boyunca yapılacak çekilişte belirlenecek. New York Times’ın haberine göre New York Eyaleti de buna benzer bir uygulama için çalışma başlattı.

Maine Eyaleti 10.000 aşı olmuş ve daha önceden sabıkası bulunmayan sakinlerine balıkçılık ve avcılık ruhsatı verecek. Arkansas avcılık eşyalarının 20 dolarlık kısmını eyalet olarak karşılayacak. Virginia Eyaleti beş kişiye dürbünlü tüfek beş kişiye pompalı tüfek, pikap ve hayat boyu av ruhsatı verecek.

New York genelinde belli başlı cazibe yerlerine giriş aşı olanlara indirimli haline getirildi. Bununla birlikte Yankee, Mets ve diğer New York takımlarının maçlarına binlerce bedava bilet verilikten Amerika’da çok rağbet görülen Nascar ve Super Bowl gibi sportif müsabakalar için de bedava bilet verilecek…

Tabi bu kadar promosyon toplumsal sağlık ve birlikteliğin yeniden kurulması amacı ile yapılıyor. Siz düşünebilir misiniz, yaşadığınız ülkenin devlet başkanı çıkıp aşı olan herkese bir bira/kahve/ayran/çay ısmarlayacağım dese? Piyango çekilişinde sadece aşı olanlara büyük ödül kazanma hakkı verilse? “Hayatta olmaz, kendi yandaşlarına yaparlar ancak” diye içinizden geçiriyor musunuz?

Haftaya dünyanın merkezindeki güncel haberler ile karşınızda olabilmek dileği ile hoşça kalın…