Kanada’da Kızılderili asimilasyonu ve yüzlerce çocuk cesedi!..

Kanada’da bir okulun bahçesinden çıkarılan cesetler Kızılderililere uygulanan zulmü ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde 1880’lerden 1990’lara Kızılderilileri (yerel halkı) asimile etmek adına kurulan Kanada’nın en büyük yatılı okulunun (Kamloops Kızıldereli Konut Okulu) bahçesinde 215 çocuk cesedine rastlanıldı.

1880’lerden 1990’ların sonlarına kadar işletilen yatılı okul sistemi, Kanada hükümeti tarafından kurulmuş olup ve yerli çocukları Kanada toplumuna asimile etmek için kiliseler tarafından yönetilmişti. Bu yıllar arasında 150.000 çocuk ailelerinden kopartılarak bu okullara yerleştirildi.

The Conversation’ın haberine göre Kanada, yerli halkların tarihini, kültürünü ve geleceğini yok etmek adına “yerlilerin çocuklarını yok et” mantalitesiyle bu sistemi geliştirdi.

The Conversation, “Tk’emlúps’taki tüyler ürpertici keşif bize daha büyük agresif asimilasyon projesini hatırlatıyor. Kızılderili Konut Okulları, Yerli ulusların mirasçıları olan çocukların programlı bir şekilde Kızılderililiklerinden sıyrıldığı Yerli uluslara karşı devlet tarafından yönlendirilen şiddet merkezleriydi. Yerlilerin yaşamları parçalandı, ebeveynlerinden ve atalarından miras kalan hediyelerin herhangi bir izlerinden arındırıldı ve Kanada bedenlerine yeniden paketlendi” diyor.

Kanada resmi haber ajansı Canadian Press’in haberine göre, 1869-1978 yılları arasında faaliyet gösteren Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde saptanan mezarlardaki çocuklardan bazıları sadece 3 yaşındaydı.

Kanada ortaya çıkan cesetlerle çalkalanırken, yerli yöneticiler ülke genelinde okul mezarlıklarını kazmak için çağrılarda bulundular.

Egemen Yerli Milletler Federasyonu (FSIN) Başkanı Bobby Cameron bir röportajında, “Bütün bu ailelerin, çocuklarına ne olduğu hakkında hiçbir fikri yok, soruların yanıtlanmasını ve kapsamlı bir arama yapılmasını istiyorlar” dedi.

Pazartesi günü Başbakan Justin Trudeau durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve daha fazla alan kazmanın “gerçeği keşfetmekte önemli bir parça” olduğunu söyledi.

Bu arada Kraliyet-Yerli İlişkileri Bakanı Carolyn Bennet geçtiğimiz günlerde yatılı okulların eski öğrencilerine ve etkilenenlere destek sağlamak için 7 gün 24 saat yardım hattını duyurdu.

British Columbia eyaleti Kızılderili Kabileler Birliği Başkanı Büyük Şef Stewart Phillip, ülke genelinde gerçekleştirdikleri toplantılarında yerli toplulukların bu alanlarda nasıl araştırma yapacaklarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Phillip’e göre, “İşaretlenmemiş toplu mezarlarla ilgili olarak tüm yatılı okulların yerleşim alanlarının kapsamlı bir şekilde araştırılması için ulusal bir programın olması kesinlikle çok önemli.”