Hukuk ve ahlak

İnsanların huzur içinde yaşayabilmeleri için ahlak ve gelenek önemli.  Adalet de mutluluk hormonu kadar önemli.

Hepimiz Sedat Peker’i izledik.  Kendisine haksızlık yapıldığına inanıyor. Ortaya çıkanlar ise üç aşağı beş yukarı bilinenler idi.  Da, bu kadar feci olduğuna inanamıyorduk. Allahtan çoğunluğumuz daha yapıcı ve olumlu işlerle uğraşıyor.

Olay esasen çok da karmaşık değil.

Man Adası’nda da bir şirket bulununca, o şirkette zamanın bir mevki sahibi politikacısının ailesinden bazı kişiler hissedar iseler soruşturulur; “nüfus suiistimali varsa” gereği yapılır, yoksa dosya kapanır. Bir kızcağız Elazığ’da öldürüldü ise O’nun faili bulunur. Kıbrıslı Gazeteci ve Denktaş’ın Yardımcısı Kutlu Adalı’nın ölümü ve Avrupa İnsan Hakları kararı ile sabit olduğu halde düzgün araştırılmaması vahimdir.

Nasıl yandaş toplanıyor? Basit! Düz bir muhtarı alıp bedava Ankara’ya götürüyorsun. Orada izzet itibar ve bir de Cumhurbaşkanı ile konuşturuyorsun. Daha ziyade onu dinliyor. Enfes bir yolculuk. Güzel yemekler. Kim etkilenmez? Hele hele bunu devlet kasasından yaparsan. Ballı börek.

Elverişli insanları alıp bir bedava Suriye seyahati, orada yapılan yardımları görmesi, al sana gönüllü çalışması için neden.  Onu götüren “Vakfın” finansmanı da devlet ihaleleri ile oluyorsa ne güzel. Orada itibarlı bir ağırlama.  Sistem bu.

***                                   

Gemicikler falan artık bu en safımız tarafından anlaşıldı herhalde. Vatan, Ezan ve Dış güçler!

Her toplum hakkettiği şekilde yönetilir. Galiba bizde politikacılar bu işi gelir getirici bir ticaret kapısı olarak görüyorlar.

Hukuksuzluktan, bu açgözlülükten, bu yeteneksiz muhalefetten daral geldi.

Sedat Peker öyle veya böyle bir yaz yağmuru gibi oldu. Nasıl da Aydın Doğan ve Dinç Bilgin’e karşı bilendirilmiş, farkında mı? Pekiyi Aydın Doğan’ın iş yapması ve basını bir güç olarak kullanması? Doğru muydu? Hayır. Omurgalı politikacı seçebilmek gerek ve arkasında durmak.

Nedir böyle kelimeyi şahadet getiren ve milleti ölümle tehdit eden zibidilerin videosu? (Savcı?) Nedir bu – şu veya bu nedenle bir fikir beyan edenin kanını içmek gibi tehditler? ( Savcı?)   Sedat Peker biraz daha okuyarak bu yönlerini aşabilecek kapasitede. Zaten Uğur Mumcu’dan, Hazreti Ali’den vs. bahsetmesi de bunun işareti.

Bütün bunlar ve bilmediğimiz “çökmeler”,  Venuzuella’dan peynir ve kokain iddiaları ortalıkta… Binali Yıldırım’ın oğlu maske dağıtıyor tam o anda? (Ne sıfatla? )

Tweet atanı gözaltına almalar. Gazete basanı Bakan yardımcısı yapmalar. (Savcı?) Ülke’de mutluluk hormonu az.

Bütün bunlara rağmen sınıf birincisi olma çabasında olan Soylu’ya “tam inanmıyorum” diyemiyorum, sanki “Peker bazı şeyleri kendine göre yansıtıyor” gibi bir algım oluştu. Bilemiyorum.

Hukuk ve adalet mutluluk hormonu gibi.  Hepimizin buna katkısı olabilir. Hepimizin buna ihtiyacı var.

Bir dönem devletlerin orduları vardı. Bizde Ordu’nun devleti vardı. Şimdi de Mafyatik bir devletin halkı mı olduk? Politika, onu meslek gibi, gelir kapısı olarak görenlerin elinde olduğu sürece işimiz zor.