Adem Akkaya fırsatları anlattı, Başkan “Almanya’da bir ayağımız olsa iyi olur” dedi

Son dönemde ihracat her şeye rağmen artıyor. İhracat yapan firmalar iç pazardaki sıkıntılara maruz kalmıyor. Dünyadaki ekonomik gelişmelerin artılarından faydalanan bu firmalar daralma döneminde nefes alacak bir koridor buluyor. Buradan bakıldığında dünyaya açılıyor olmak firmalar açısından ne kadar önemli olduğunu gerçeğini bir kere daha öne çıkarıyor. NRW. Global Business – Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya’nın çok uzun süredir sürdürdüğü dışa açılma çalışması en farklı olanlardan biri…Bugüne kadar 700’den fazla Türk firması Adem  Akkaya ve arkadaşlarının katkıları ile Almanya’nın en gelişmiş bölgelerinden  Kuzey Ren-Vestfalya üzerinden dünyaya açıldı. Bu yöntemle dünyaya açılan firmalar arasında Çetin Cıvata ve Kösedağ Tel Örme gibi başarı hikayesi yazanlar var. Tadım gibi, Zen gibi satışlarını katlayanlar, çok sayıda lojistik firmaları Almanya’nın en gelişmiş bölgesinden dünyaya açılıyorlar. Adem Akkaya Kuzey Ren-Vestfalya’nın, Almanya’nın 16 eyaletinden en büyüğü olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor:

– “Avrupa’da İstanbul benzeri bir metropol bölge aradığımızda Londra ve Paris şehirleri ön plana çıkıyor ama en büyüğü de Düsseldorf merkezli Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti. Bu bölgenin çemberi içinde 160 milyondan fazla insan yaşıyor. Bu 160 milyon nüfuslu tüketici Avrupa topluluğunun 3’te birinden fazlasını teşkil ediyor. Satın alma gücünün yüzde 45’ne tekabül ediyor. Bu yüzden Kuzey Ren-Vestfalya, Avrupa’nın göbeğinde yer alıyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Önemli rakamları var 18 milyona yakın nüfus yaşıyor eyalette. Bunun 9.5 milyonu çalışıyor ve bu 9.5 milyon çalışanın Kuzey-Ren Vestfalya Avrupa’nın 17.büyük ekonomisi oluyor ve kişi başı milli gelirde 41 bin euro’ya yaklaşıyor. Grafikte eyaletin kişisel tüketime ayırdığı rakamı görüyoruz. 360,5 milyar euro. İhracat ve ithalat rakamları görüyoruz. Eyaletin bir diğer önemli özelliği doğrudan yabancı yatırımların çok yükselişte olduğu. Pek çok dünya firması bu arada Türk firmalarında Avrupa ve Almanya işlerinin ticaretlerinin Kuzey Ren Vestfalya’da kurdukları şirketlerle gerçekleştiriyorlar.”

İşte böyle zengin bir bölge Adem Akkaya’nın Kuzey Ren-Vestfalyası… Bu bölgede yatırım hem zengin bir tüketici ile karşılaşmak demek hem de dünyanın başka bölgelerin açılmak için çok önemli bir fırsat demek. Adem Akkaya’nın bu bölgede yatırım için yardımcı olduğu Türk firmalarından birinin yönetim kurulu başkanının şu sözleri çok çarpıcıydı:

– Biz buraya geldik. Türkiye’de bir satarken buradan dünyaya satışımız üçe çıktı. Çünkü artık Almanya’dan satıyorduk.

İşte tam bu noktada İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu’nun şu sözlerine kulak vermek çok yerinde olacaktır:

– “Kuzey Ren-Vestfalya’ya yatırımla ilgili çalışmaları çok verimli buluyorum. İçimizde orada yatırım yapan ve başarı hikayesi yazan arkadaşlarımız var.  Keşke hepimiz becerebilsek bir ayağımız bir şekilde Almanya’da olabilse. Çünkü artık Türkiye üretim kapasitelerini çok fazla tüketmemiz çok mümkün görünmüyor. İhracata daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Özellikle ihracatı Avrupa’ya yapmak istiyorsanız mutlaka Almanya üzerinden yapmak daha kolay oluyor. Almanya’da diğer ülkelere giden belki maddi tarafı belki merkez olması belki Türklerin çok olması, genelde müşterilerimize baktığımda Almanya odaklı olduğunu görüyorum. İngiltere’ye mal göndereceksek bunu Almanya üzerinden daha kolay yapıyoruz. Bu yüzden Almanya’da bir ayağımızın olmasını çok önemsiyorum.”